NAC-icoon Bouwmeester kreeg nier van dochter, maar raakte baan kwijt: 'Een enorme rotstreek'
Wie voetbal zegt, zegt Frans Bouwmeester. De liefde voor het spelletje straalt van hem af. Op 16-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste elftal van NAC, waarna hij na vier seizoenen verkaste naar Feyenoord. Daar beleefde hij grote successen door drie keer landskampioen te worden en eenmaal de beker te pakken.
NAC beurde destijds zestigduizend gulden voor die overgang, zo is de overlevering. "Daar klopt helemaal niks van", zegt Frans Bouwmeester nu. "Doe er maar honderddertig bij. Het was het hoogste bedrag dat ooit betaald was voor een speler in Nederland."
Scout
Na zijn periode in Rotterdam keerde Bouwmeester terug op het oude nest en werd uiteindelijk - maar jaren later- ook scout bij NAC. Eerst alleen, daarna met technisch directeur Earnest Stewart, en later met Jeffrey van As schoot Bouwmeester vaak raak voor NAC. "Ik durf voor honderd procent te zeggen dat als wij er nog gezeten hadden NAC nog gewoon in de eredivisie had gespeeld", zegt hij met overtuiging van eigen kunnen.
Slecht nieuws
In 2013 kreeg Bouwmeester slecht nieuws. Zijn huisarts vertelde hem dat hij een probleem had met zijn nieren. "Hij zei dat mijn nierfunctie flink achteruit ging", herinnert de 76-jarige oud-voetballer zich. "Ik zeg: hoe kan dat nou? Ik loop anderhalf uur per dag en voel me topfit. Maar ja, de computer gaf het aan."
"Ik moest naar een internist en die zei dat ik dialyse nodig had. Dat is drie keer per week vier uur aan zo'n apparaat en daar word je heel moe van." Een andere optie was een niertransplantatie. "Maar, zei de dokter, als je een nieuwe nier wilt hebben dan duurt dat zeven jaar."
Frans krijgt nier van dochter Sandra
Maar zo lang hoefde hij niet te wachten. Dochter Sandra bracht uitkomst. "We liepen de deur uit bij het Amphia ziekenhuis en toen zei ik tegen mijn vader dat die dialyse niet geschikt was voor hem", zegt Sandra Bouwmeester. "Dat zou te zwaar voor hem worden en als ik een nier zou geven zou hij zijn leven weer gewoon op kunnen pakken. Je moet er niet aan denken dat je vader ineens verandert in een kasplantje."
"Ik kon er niet meer tussen komen", zegt Frans Bouwmeester over de vastberadenheid van zijn dochter. "Ze was er honderd procent van overtuigd. Gelukkig hadden we een goede 'match' met onze nieren. Wat die meid mij gegeven heeft, is ongelooflijk. Ik geniet elke dag, het is geweldig."
Nare smaak
Toch houdt Bouwmeester ook een nare smaak over aan deze moeilijke periode in zijn leven. Als scout van NAC werd hij in 2014 aan de kant gezet, hij moest toen nog geopereerd worden, door de toenmalige technisch directeur Graeme Rutjes. Zelf wilde hij nog hooguit een half jaartje doorwerken, maar Rutjes zag dat niet zitten en wilde meteen van hem af.
"Die heeft mij zwaar beledigd", zegt Bouwmeester. "Ik was toen 38 jaar scout en stond dag en nacht op de velden. Moest ik van hem aan de computer, pfff. Verder was volgens hem mijn salaris te hoog en mijn auto te duur. Die auto betaalde ik notabene voor de helft zelf!"
"Hij vroeg ook wat voor spelers ik dan binnen had gehaald. Toen werd ik zo kwaad dat ik zei dat hij niet goed bij zijn hoofd was. Ik had eerst met Ton Lokhoff voor vier of vijf miljoen binnen gehaald. En daarna kwam ik tot de elf miljoen. In elf jaar! Ik haalde bijvoorbeeld Stam van Feyenoord. Die is later voor 2,2 miljoen naar FC Twente gegaan."
Boos op 'het zooitje wat daar zit'
"Hij trapte echt op mijn ziel. Maar achteraf heb ik gehoord dat de reden dat ik weg moest mijn operatie was. De transplantatie van de nier. Iemand in het bestuur had gezegd dat het wel een hele tijd zou duren. En ja, dan moeten ze je natuurlijk gewoon doorbetalen. Dat is een enorme rotstreek geweest."
"Ik ben nog steeds boos op NAC", vervolgt voetbaldier Bouwmeester. "Niet op de supporters of de spelers, maar op dat zooitje wat daar zit."
Scouten voor Willem II
NAC heeft nog een aantal maal geprobeerd om de boosheid weg te nemen, maar dat is niet gelukt. Hij geeft geen tips meer aan de Bredase club, dat is over en uit. Sterker nog, hij helpt andere BVO's die zijn hulp inroepen. Zoals Willem II uit Tilburg, de aartsrivaal van NAC.
"Ja, die bellen mij wel eens. En dan geef ik gewoon een tip. Daar heeft NAC toch zelf om gevraagd, door mij zo te beledigen. NAC heeft totaal geen mensen met verstand van voetbal in het bestuur. Dat hebben ze zelf ook aan mij toegegeven."
Fit blijven
Toch is Frans Bouwmeester nog altijd een NAC-man. Hij bezoekt wedstrijden van het eerste elftal en van de jeugd. Hij wil graag zo lang mogelijk actief blijven. Ook lichamelijk doet hij daarvoor zijn best.
"Ik loop elke dag", zo stelt hij. "En dat doe ik ook voor mijn dochter. Want je moet fit blijven he. Als ik thuis ga zitten en niet beweeg, dan heeft die operatie geen nut gehad."