Rucphense politiek reageert op PVV-plannen: ‘We zullen allemaal stemmen aan de PVV verliezen’ - Omroep Brabant

Rucphense politiek reageert op PVV-plannen: ‘We zullen allemaal stemmen aan de PVV verliezen’

5 april 2017 om 16:17
nl
Met interesse en vertrouwen. Zo kijken de zittende politieke partijen in Rucphen uit naar het voornemen van de PVV om mee te doen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. ‘Het zat eraan te komen, maar wíj zijn al op orde en wíj weten waar we heen willen.’
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door

De partij van Wilders doet het goed in de West-Brabantse gemeente. Heel goed, zelfs. In 2012 mocht de PVV rekenen op 27,4 procent van de stemmen en dit jaar was dat zelfs 38,9 procent. En dus ligt het voor de hand om van de gemeente (met naast Rucphen ook Sint Willebrord, Sprundel, Schijf en Zegge) één van de zes Brabantse speerpunten te maken.

“De verwachting was al dat dit een keer ging gebeuren”, bevestigt Hilde Spijkers, fractievoorzitter van de lokale VVD. Die partij vormt samen met de Rucphense Volkspartij (RVP) het gehele college. “Het is nu vooral afwachten met welke kandidaten en welk lokaal programma ze op de proppen komen.”

Proteststem
Volgens de Tilburgse bestuurskundige Julien van Ostaaijen kan de komst van de PVV een verschuiving teweegbrengen. “De kans bestaat dat lokale partijen in gaan leveren als de PVV meedoet. Op die partijen wordt vaak gestemd door mensen die niet willen stemmen op de gevestigde partijen.”

“Wij volgen het PVV-plan met interesse, want we krijgen er een concurrent bij in de strijd om de zetels”, bevestigt Martien de Bruijn, wethouder namens de Rucphense Volkspartij. “We zullen allemaal stemmen aan de PVV verliezen.” Ook D66-fractievoorzitter Heidi Vos verwacht gevolgen voor de verhoudingen in de gemeenteraad.

‘Hele kluif’
Maar waar de zittende partijen het ondertussen allemaal ook over eens zijn, is dat de te vormen PVV-fractie in Rucphen het landschap niet zomaar op z’n kop zal zetten.

“Wij zien de PVV-stem vooral als een Haagse aangelegenheid”, aldus De Bruijn van de RVP. “De gemeenteraadsverkiezing is een veel persoonlijkere verkiezing. Ik denk dat het heel lastig is om de PVV-thema’s in Rucphen te implementeren. Die zijn namelijk vooral landelijk en in Rucphen niet relevant. Bovendien wordt de Rucphense politiek gevuld door écht lokale mensen met een schat aan ervaring. Wij stellen al ruim 50 jaar de écht lokale belangen voorop. Qua inhoud heeft de lokale PVV er nog een hele kluif aan, hoor.” Iets waar PvdA-fractievoorzitter Ad Jongenelis meteen mee instemt: “Als ’t mensen uit de gemeente zijn, zie ik niet veel veranderen.”

Spijkers (VVD): “Het is een democratisch proces, daar ontkom je niet aan. Het zat eraan te komen, maar we moeten uitgaan van onze eigen kracht. Wíj zijn al op orde en wíj weten waar we heen willen in Rucphen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.