Graffiti-kunstwerk Goirle kan vijftien jaar mee: 'Ik hoop op een beetje respect'

7 april 2017 om 17:49 • Aangepast 21 november 2020 om 02:14
nl
De fietstunnel tussen bij Goirle krijgt deze dagen een flinke metamorfose. Veertien graffiti-artiesten toveren de tunnel onder de Turnhoutsebaan daarom om tot een waar dierenrijk.
Profielfoto van Raymond Merkx/ Marrie Meeuwsen
Geschreven door
Raymond Merkx/ Marrie Meeuwsen

De oude graffiti die op de muren stond was veertien jaar oud. Het werd wel weer eens tijd voor een nieuw likje verf. "Voor die tijd was hetbest wel een mooi project, maar in de loop van tijd is de kwaliteit toch wat achteruit gegaan door betonrot en achterstallig onderhoud", weet graffiti-artiest Vincent Huibers.

Internationale graffiti-artiesten
Huibers bracht de veertien graffiti-artiesten samen die de komende weken aan het werk zullen zijn in Goirle. De kunstenaars komen uit Nederland, Amerika, Italië en Zwitserland.

Twee weken geleden heeft de gemeente de tunnel al schoongemaakt. Vorige week is de basis gelegd voor de kunstwerken. In totaal verschijnen er vijftien dieren. De vos, het konijn, de kiekendief en de zilverreiger zijn al kaar. "Het gaat om dieren die in het naastgelegen  natuurgebied de Regte Heide leven", vertelt ontwerper en artiest Marcus Debie. 

'Van andermans graffiti blijf je af'
Op de achtergrond komen abstracte plantvormen en ook klassieke graffiti stukken. Veel mensen denken bij graffiti aan de letters langs de snelweg". Debie belooft echter iets moois neer te zetten. "Het moeilijkste is om de dieren zo echt mogelijk te laten lijken, ze moeten aaibaar zijn."

Grooitste uitdaging is echter ervoor zorgen dat de fietstunnel mooi blijft."Het is een van de heilige wetten in de graffiti-wereld", weet Debie. "Van andermans graffiti blijf je af. Dat werkt", weet hij. Toch weet je het nooit zeker. "Ik hoop dat mensen zien dat er echt serieus werk van gemaakt is en ik hoop dus op een beetje respect."

Op het kunstwerk wordt een speciale coating aangebracht. Zo kan eventueel geklieder eenvoudig verwijderd worden met een sponsje. Het kunstwerk blijft daarbij volledig intact. "In principe moet het 15 jaar mee kunnen gaan."

Masker
Het project is nog niet af, maar Debie krijgt al volop reacties. "Mensen die voorbij rijden spreken ons regelmatig aan. Ze vinden het prachtig." Hij komt dan ook bijna niet aan werken toe. "Ik zet mijn verfmasker maar op, anders komt het niet af", lacht hij.

Het project wordt betaald door de gemeente Goirle. In totaal kost het 24.550 euro. Rond 20 april is het klaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.