Scenarioschrijver Bart Koene wint prestigieuze Emmy: 'Best wel een beetje onder de indruk'

6 april 2017 om 14:42
Bart Koene (Foto: Facebook Bart Koene)
Bart Koene (Foto: Facebook Bart Koene)
Bart Koene uit Schijf heeft een Emmy Kids Award - een van de belangrijkste internationale filmprijzen - gewonnen met de jeugdserie 'Kasper en de Kerstengelen' die hij bedacht en schreef. Het is een hoogtepunt in zijn carrière. Maar hij ontbrak bij de uitreiking: "De volgende keer ben ik er zeker bij!"
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

"De serie draait om een jongetje dat verhuist van de stad naar een klein dorp. Dat gebeurt vanwege zijn zusje Loes, die blind is", vertelt Koene. "Kasper kan in het dorp niet goed aarden, wordt gepest en wil er het liefst zo snel mogelijk weg. Maar dan krijgt hij hulp van twee kerstengelen."

Nominatie al prijs op zich
Dat 'Kasper en de Kerstengelen' in de prijzen viel, doet Koene wel wat. "Ik ben best wel een beetje onder de indruk", vertelt de scenarioschrijver uit Schijf. "Je denkt namelijk niet aan het winnen van prijzen als je begint met het schrijven, maken van de serie."

Nadat 'Kasper' was uitgezonden, kon hij worden ingezonden voor de Emmy's. "Heel veel later hoorde ik dat 'ie genomineerd was. Dat was al een prijs op zich. En dan hoor je ineens dat we de Emmy Kids Award gewonnen hebben..."

Ander vak
Zelf maakte hij het hoogtepunt in het Franse Cannes niet mee. "De producenten Alain de Levita en Kaja Wolffers en regisseuse Aniëlle Webster waren er wel." En dus konden zij stralen met het drie kilo zware en bijna veertig centimeter lange gouden beeld en moest Koene het puur doen met de uitslag. "De volgende keer ben ik er wel zeker bij" lacht hij.

Ondanks de grote prijs verandert het leven en aanzien van Koene niet door de Emmy. "Het wordt enorm gewaardeerd, maar ik blijf met beide benen op de grond staan. Gewoon hard werken om een volgend project te vinden en een volgende serie of film te mogen schrijven. Als scenarioschrijver loop je in Nederland sowieso niet binnen, haha. Wij mogen blij zijn dat we van ons werk kunnen bestaan. Als ik had willen binnenlopen, had ik een ander vak moeten kiezen."

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...