Commissaris van de Koning roept ZLTO-voorman en gedeputeerde op het matje om 'boerenrel'

6 april 2017 om 15:51
nl
Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft woensdag een ‘indringend gesprek’ gehad met gedeputeerde Johan van den Hout (SP) en ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. Van de Donk wil dat het conflict tussen de boeren en zijn gedeputeerde niet verder escaleert.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In een uitzending van de talkshow Kraak van Omroep Brabant, vertelt Van den Hout dat boeren een grote bedreiging zijn voor het milieu in Brabant – nog groter zelfs dan drugscriminelen die afval dumpen, zo stelt de gedeputeerde.

LEES OOK: 'Bedrijfsvoering boeren schadelijker voor milieu dan vele drugsdumpingen'

Janus Scheepers, bestuurslid van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en portefeuillehouder Omgeving, liet zich vervolgens boos uit. Hij noemde het betoog van Van den Hout ‘buitengewoon grievend en smakeloos’.

‘Zeer vertekende verklaringen’
In een verklaring stelt commissaris Van de Donk dat de plotse ophef reden was voor hem om in te grijpen.

“In onze provincie kennen wij de waardevolle traditie dat wij met elkaar praten en overleggen, ook over ingewikkelde onderwerpen waarover partijen soms indringend van mening verschillen”, zo schrijft Van de Donk.

“De afgelopen dagen is dat gesprek bemoeilijkt door zeer vertekende, mogelijk grievende en door beide heren betreurde verklaringen en interpretaties die over en naar aanleiding van dat voortgaande gesprek in de media zijn verschenen.”

Beide partijen hebben na het gesprek beterschap beloofd, schrijft de commissaris. Hij verzoekt hen ’om zich in die geest in te zetten en het gesprek voort te zetten’.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.