Helmondse Syriëganger Lieke wil niet naar Pieter Baan Centrum: 'Geef geld maar aan ouderenzorg'

6 april 2017 om 16:04
nl
Eigenlijk heet ze Lieke, maar ze noemt zichzelf nu Hajet. De 33-jarige Lieke S. uit Helmond stond donderdag voor de rechter in Den Bosch omdat ze verdacht wordt van aansluiting bij een terroristische groepering. Ze reisde naar Turkije om mee te gaan doen aan de strijd in Syrië. Maar ze kwam Syrië niet in en werd uiteindelijk in Bulgarije opgepakt.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De beschuldiging van de officier van Justitie is stevig: Poging om deel te nemen aan een terroristische organisatie om deel te nemen aan de strijd van radicale islamieten. Lieke, die gekleed is in een zwart gewaad met hoofddoek, zou ook Arabisch hebben geleerd.

Geldverspilling
Een onderzoek door het Pieter Baan Centrum naar haar geestelijke gesteldheid noemt ze weggegooid geld. Vastberaden zegt ze tegen de rechter dat het geld, ruim 80 mille, beter aan de ouderenzorg kan worden besteed. Ze wil er niet aan meewerken en noemt het vernederend, omdat het onderzoek tijdens de Ramadan zal plaatsvinden. De rechtbank bepaalt uiteindelijk dat zij toch verplicht wordt om naar het Pieter Baan Centrum te gaan.

Aan het einde van de korte zitting beklaagde Lieke zich nog dat zij maar één keer is verhoord. Ook zegt ze dat haar auto is zoekgeraakt in Bulgarije en dat ze gisteren pas haar dossier mocht inzien.

De zaak wordt vermoedelijk pas in het najaar inhoudelijk behandeld door de rechtbank.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.