'Je mag zijn op wie je wilt!', voor kinderen groep 7 is homo-acceptatie heel normaal

7 april 2017 om 18:31
nl
"Wij vinden het niet kunnen dat je in elkaar wordt geslagen, alleen maar omdat je homo bent." Leerlingen uit groep zeven van basisschool 't Otterke in Beek en Donk spreken vrijdag duidelijke taal. Misschien zonder het woord te kennen, houden ze tijdens een spreekbeurt een warm pleidooi voor homo-acceptatie.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

"Er zijn meer dan zeventig landen waar je geen homo mag zijn. Dat moeten er nul worden, willen wij met heel groep 7."
 
Niet schelden met 'homo'
Een andere wens van Jasper, David en Lugain is wellicht minder ambitieus: "We hopen dat jullie minder gaan schelden met de woorden homo en lesbienne." En over die oproep wordt door hun schoolgenootjes direct serieus nagedacht: "Je hoort het wel heel vaak in filmpjes en zo. Zelf scheld ik er nooit expres mee, maar soms komt het er toch in één keer uit. Ik kan niet beloven dat het nooit meer gebeurt, maar ik probeer het niet meer te doen."

Een ander klasgenootje denkt na en zegt: "Ik vind het wel raar om twee mannen of twee vrouwen te zien zoenen. Mannen en vrouwen zie je heel vaak kussen." Een ander kind vult aan: "Ik vind het soms ook wel raar om twee mensen van hetzelfde geslacht samen te zien. Maar wat er vorige week gebeurd is, vind ik echt niet kunnen. Je gaat twee jongens toch niet in elkaar slaan om wat ze zijn."

"Je mag zijn op wie je wilt'
De spreekbeurt is een direct gevolg van de twee incidenten die vorige week in het nieuws kwamen. In Arnhem werd een homostel aangevallen door een groep jongeren. Eén van de slachtoffers kreeg een klap met een betonschaar en verloor daarbij een aantal tanden. Ook in Eindhoven werden dit weekend twee homo's uitgescholden. Eén van de twee werd ook geslagen.

En dus staan Jasper, David en Lugain een kleine week later dapper voor de klas. "Je mag zijn op wie je wilt, klaar. Pesten is voor iedereen zielig. Maar het is helemaal erg als je wordt gepest omdat je van iemand houdt!"

Zaterdag gaan volwassenen in Eindhoven met een soortgelijke boodschap de straat op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.