Hoeveel Brabanders weten nou eigenlijk wat een theremin is?

7 april 2017 om 19:47
nl
Het ziet er bijzonder vreemd uit. Thorwald Jørgensen beweegt beide handen tegelijk door de lucht met korte precieze bewegingen. Wie het niet al weet, zou pas na een poosje door hebben dat híj de muziek maakt die de oefenruimte van de Udense muziekschool klinkt. Jørgensen speelt Theremin.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Een instrument dat al bijna honderd jaar oud is, maar dat maar erg weinig mensen kennen. In Uden repeteert hij voor een concert, zondagmiddag in Sint Michielsgestel.

Twee antennes
De Theremin staat voor hem op de grond; het is een onopvallend apparaat waar twee antennes uitsteken. Om elke antenne hangt een elektromagnetisch veld en als je daar je handen door beweegt, komt er geluid uit de Theremin. Het is nogal lastig te filmen, want iemand die te dichtbij komt, verstoort het elektromagnetisch veld ook en dus de muziek die Thorwald maakt.
[tweet:https://twitter.com/thjorgensen/status/835445460936577025]

Zeldzame combinatie
Jørgensen is een professionele muzikant. Hij is opgeleid als slagwerker, maar ging op zoek naar iets anders en vond de Theremin. Hij leerde zich het instrument zelf aan en is nu een van de vier of vijf professionele thereminspelers die de wereld telt. Samen met Renske de Leuw (die harples geeft in Uden) vormt hij een ensemble. Hij op de theremin, zij op de harp. En ook die combinatie is tamelijk zeldzaam.

De twee repeteren voor een concert dat zij zondag in Sint-Michielsgestel geven. Een mooie kans om eens kennis te maken met een bijzonder muziekinstrument, maar het is ook een wereldpremiére. Thorwald en Renske spelen een nieuwe compositie van Joke van Dal (72). Zij woont in Sint-Michielsgestel, begon op haar 55e met componeren en heeft het daar inmiddels behoorlijk druk mee. Thorwald en Renske hadden haar gevraagd om 'minimal music' te schrijven.

Thereminimal
'Thereminimal' heet het nieuwe stuk waarin de harp en de theremin samensmelten. Het is muziek om bij weg te dromen, alsof je in een trance terecht komt. Joke van Dal hoorde het stuk deze week voor het eerst. "Het is net als een pasgeboren babytje. In het begin was het nog een beetje gekreukeld maar na een paar keer spelen, klinkt het al mooi en goed."

'Thereminimal' wordt zondag twee keer gespeeld. Aanmelden kan via internet.
[youtube:https://youtu.be/LfFQQv2rLyg]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.