Video

Drugsresten in het drinkwater? In Eindhoven hebben ze de oplossing

7 april 2017 om 19:39
nl
Een kersverse hoogleraar en een splinternieuw laboratorium. De Technische Universiteit in Eindhoven zet sinds vrijdag stevig in op microscopisch kleine membranen, die ervoor moeten zorgen dat ook allerlei resten van drugsdumpingen en medicijnen uit ons drinkwater worden gehaald.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

Die resten blijven met de huidige zuiveringstechnologie nog achter in het water. Terwijl er steeds meer chemicaliën uit pesticiden, medicijnen of drugs in het grondwater terecht komen. "Als we niets doen hopen die zich alsmaar verder op en dat brengt onze volksgezondheid in gevaar," zegt Kitty Nijmeijer, sinds vrijdag hoogleraar membraantechnologie aan de TU/e.
[youtube:https://youtu.be/7A-uq8AE3hQ]

"We werken hier aan nieuwe membranen met precies die eigenschappen om de nieuwe verontreinigingen tegen te houden." De Eindhovense universiteit zoekt daarvoor de samenwerking op met de industrie, maar ook met de waterschappen. "Die zijn zeer geinteresseerd, omdat ze ook beseffen dat als we niets doen de kwaliteit van het drinkwater in het geding komt."

Schoon water uit een rietje
Membranen zijn feitelijk filters en een van de vormen waarin ze in Eindhoven gemaakt worden hebben de vorm van een rietje.

"Daarbij bevat de wand van het rietje miniscuul kleine gaatjes die het schone water wel doorlaten, maar ze houden bacteriën en andere verontreinigingen tegen. En op die manier kun je dus met een rietje schoon water maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.