Sneller duurzaam maken veehouderij bedreigt boeren

7 april 2017 om 20:30
nl
Plannen van de provincie om de veehouderij versneld duurzaam te maken, bedreigen melkvee- en varkenshouders in Brabant. Een aantal boeren zou geen fatsoenlijk inkomen meer kunnen verdienen als de plannen worden uitgevoerd. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan naar de effecten.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Binnen enkele weken komen ook onderzoeksresulaten naar buiten over de effecten op het milieu. Nu al is duidelijk dat de uitstoot van stikstof flink zal dalen en dat het Brabantse platteland een fijnere woonomgeving zal zijn.

ZLTO faliekant tegen
De provincie wil dat stallen al in 2020 voldoen aan nieuwe en strengere milieu-eisen. Eerder is die deadline gesteld op 2028. Boeren moeten hun oude stallen slopen als ze nieuwe willen bouwen. Voor elke vierkante meter nieuw te bouwen stal, moet iets meer dan een vierkante meter oude stal wijken.

ZLTO is faliekant tegen de plannen. De organisatie die de belangen van boeren behartigt, stelt dat honderden veehouders hun familiebedrijf moeten sluiten als ze toch worden doorgevoerd. Van elke tien boeren die wel doorgaan, zal er eentje onder de armoedegrens terechtkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.