Hoe een profielwerkstuk over ‘waanzin onder kunstenaars’ van een vwo-leerlinge in een zwembad eindigde

8 april 2017 om 01:38
nl
Ze is moe maar voldaan. Bijna een jaar lang heeft Karolien van der Klein uit Oosterhout aan haar profielwerkstuk over waanzin onder kunstenaars gewerkt. De vwo-leerlinge presenteerde vrijdagavond het slotstuk van haar project: een ‘hersenpan’ in voormalig zwembad De Blikken in Oosterhout.
Profielfoto van Martin Milicevic
Geschreven door
Martin Milicevic

De ‘hersenpan’ is gemaakt van bijna duizend meter aan pvc-buizen en moet een brein voorstellen van iemand die langzaam waanzinnig is geworden. Elke hersenkamer is versierd met verschillende kunstobjecten. “Een kamer bestaat bijvoorbeeld uit schreeuwende monden van iemand die gek wordt”, vertelt Van der Klein.

Fascinatie voor waanzin
De vwo-leerlinge uit Oosterhout is gefascineerd door het gedrag van kunstenaars die waanzinnig zijn geworden. Ze besloot vorig jaar om vijf overleden kunstenaars onder de loep te nemen voor haar profielwerkstuk. “Al snel bleek dat ze heel veel overeenkomsten hadden. Naast dat ze allemaal depressief waren, hadden ze ook een bipolaire stoornis of schizofrenie.”

Met de theoretische kant van haar profielwerkstuk was ze relatief snel klaar. Toen kwam het praktische deel. Ze ging sparren met Servaas Roelandse, docent van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en oprichter van Jonge Honden. Al snel werd het idee geboren om iets te doen in een gebouw waar iemand gek zou kunnen worden.

Van kunstwerk naar kunstproject
Het pand van het voormalig zwembad De Blikken leende zich hier perfect voor. Naarmate de tijd vorderde, raakten steeds meer jonge kunstenaars betrokken bij het project. Van kunstenaars tot ontwerpers. “Levi de Koning heeft een virtual reality-spel gemaakt. Als je de vr-bril op doet, kun je ervaren hoe het is om langzaam gek te worden”, legt Van der Klein uit.

Er is volgens Roelandse dan ook geen sprake van een kunstwerk, maar van een kunstproject. “Karolien heeft voortdurend anderen bij het project betrokken om zo tot iets moois te komen. Dat heeft ze echt goed gedaan.”

Roelandse hoopt dat het kunstwerk nog een tweede leven krijgt. “Het zou mooi zijn om deze kamers terug te zien op een festival bijvoorbeeld.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.