Beruchte Bredase vleeshandelaar Jan F. in Spanje opgepakt na nieuw paardenvleesschandaal

8 april 2017 om 18:08
nl
De beruchte Bredase vleeshandelaar Jan F. is deze week in Spanje opgepakt vanwege een nieuw paardenvleesschandaal. Volgens de Spaanse autoriteiten is de 67-jarige Nederlander de leider van een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Het vlees is mogelijk in België, Italië, Roemenië, Nederland en Frankrijk in de voedselketen terechtgekomen, aldus de Spaanse krant El Pais. In totaal werden 25 verdachten gearresteerd.

Eerder veroordeeld

Jan F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Paarden haalde hij uit Argentinië en het vlees werd verkocht in Frankrijk. De criminele winst die hij daar mee maakte werd becijferd op 2,6 miljoen euro.

ZIE OOK: Bredase 'paardenkoning' Jan F. van Draap bekent vleesfraude

Verkocht als rundvlees

Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 ook in verband gebracht met toenmalige grote Europese paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.

Niet in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit laat weten in nauw contact te staan met de Spaanse autoriteiten en geen concrete informatie te hebben dat de partij verdacht vlees in Nederland op de markt is gekomen. “We houden de vinger aan de pols en komen in actie als het vermoeden bestaat dat het vlees in Nederland is beland, maar vooralsnog is daar geen sprake van”, meldt een woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!