Video

Kievitseidieven plunderen nesten in Oost-Brabant: 'Dit is echt een ramp'

10 april 2017 om 10:11 • Aangepast 21 november 2020 om 02:09
nl
In Oost-Brabant zijn meerdere kievitseidieven actief in de regio. Dat meldt de dierenpolitie. Volgens Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap is dit echt een ramp.
Profielfoto van Sid van der LindenProfielfoto van Noel van Hooft
Geschreven door
Sid van der Linden & Noel van Hooft
Wachten op privacy instellingen...


Er worden vooral gemarkeerde nesten van weidevogelbeschermers geplunderd. Vorige week werden er in Wintelre twee mensen op heterdaad betrapt. Die zaak is nog in behandeling.

Paar tientjes
Jochem Sloothaak weet wel waarom de eieren worden gestolen: ''Er is een groep die ze zelf graag willen eten of juist verkopen aan restaurants. En een twee groep wil juist een kievit in de voliére.'' De kievitseieren kunnen in het buitenland voor een paar tientjes verkocht worden.
 
''Dit is echt een ramp'', vervolgt Sloothaak. ''Het gaat met de kievit al slecht, we doen er alles aan om die vogels en de nesten te beschermen.''

Diefstallen
Het rapen van kievitseieren is sinds 2015 verboden. In Someren werden onlangs twee Friezen gecontroleerd, die zoekend over de weilanden liepen. Zondag was het in Heeze raak. Daar ontdekte een weidevogelbeschermer dat de nesten leeg waren geplunderd.

''Ik merk dat het in de hele grensstreek gebeurt. Die paar plaatsen zijn maar het topje van de ijsberg'', weet Jochem Sloothaak. Een politieagent bij elk weiland is niet mogelijk maar de nesten worden voorzien van een gps-code in plaats van het markeren met een stok. Want juist dat markeren maakt de diefstallen nog makkelijker. ''We gaan de nesten nu registeren zodat ook de boeren weten waar de nesten liggen.''

'Kievit heeft het al erg zwaar
In Gilze wist Maaike Riemslag één nest te redden van de eierendieven. "Dat is puur toeval. Ik had het nest verplaatst omdat het toch al een tijdje op de akker lag. Daarom heb ik op het naastgelegen veld gelegd. " Maaike Riemslag coordineert al jaren de weidevogelgroep in Gilze-Chaam. "Het gaat heel slecht met de kievit, als we dit nog erbij krijgen dan wordt het steeds moeilijker."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.