Handgranaat ontploft voor huis in Breda, ruit uit woning geblazen - Omroep Brabant

Handgranaat ontploft voor huis in Breda, ruit uit woning geblazen

10 april 2017 om 11:00 • Aangepast 21 november 2020 om 02:09
nl
Voor een rijtjeshuis aan de Elzenbroek in het stadsdeel Haagse Beemden in Breda is in de nacht van zondag op maandag een granaat ontploft. De ruit van de woning is eruit geblazen.
Profielfoto van Saskia Nelissen en Peter de Bekker
Geschreven door
Saskia Nelissen en Peter de Bekker
Wachten op privacy instellingen...


De bewoners
De explosie vond plaats rond half vier. In het huis aan de Elzenbroek woont een gezin met kinderen van een half en twee jaar. Zij wonen er ruim een jaar. Volgens een oude bewoner huren zij het huis van een man die zijn woning al jaren onderverhuurt. Omwonenden zeggen dat zij vaak dure auto's voor de deur hebben zien staan bij het huis. In het huis zou jaren geleden ook al eens een hennepkwekerij ontmanteld zijn.

Het gezin kon ongedeerd het huis verlaten. "De vader, moeder en de kinderen zijn naar het politiebureau gebracht om even bij te komen", vertelt verslaggever Floyd Aanen. Auto's voor de woning zijn beschadigd en er zitten ook gaten in ramen van andere huizen. De auto die pal voor het huis stond, werd in de loop van de ochtend weggesleept. 

Wachten op privacy instellingen...

De politie doet onderzoek. Een explosievenverkenner en de forensische opsporing zijn bij het huis. Volgens de politie zou het gebruikte explosief een handgranaat zijn. Dit maakt de politie op uit de sporen die zijn overgebleven na de ontploffing. "Het is nog te vroeg om iets over de toedracht te kunnen zeggen", benadrukt politiewoordvoerster Pierre-Ine Mattheussens. "We gaan hierover met de familie in gesprek." De politie verwacht dat het onderzoek nog enige tijd gaat duren.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens buurtbewoners woont het getroffen gezin pas een jaar in dit huis. De vader van het gezin zou vrachtwagenchauffeur zijn.

Wachten op privacy instellingen...

'Doffe klap'
Een buurtbewoner spreek van een 'enorme knal'. "Ik zat rechtop in bed."

"Het klonk als een hele doffe klap", vertelt een andere buurtbewoner. "Mijn dochter schrok er wakker van. Die kroop bij ons in bed. Maar verder hoorde ik niets. Ik dacht in eerste instantie aan een plofkraak."

Wachten op privacy instellingen...

De buurjongen naast het getroffen huis is geëmotioneerd. "Een granaatscherf is door ons rolluik en het raam gegaan", vertelt hij met trillende stem. "Toen ik naar beneden ging, zag ik overal schade, overal glasschreven en gaten in de ramen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.