'Die man zonder arm en been zie ik nog steeds', hoe verwerk je een explosie in jouw straat?

10 april 2017 om 20:16
nl
Rumoer maandag in de Elzenbroek in Breda. Daar ontplofte zondagnacht bij een woonhuis een granaat. Veel buurtbewoners hebben het gehoord en zijn zich rotgeschrokken. Steeds vaker zijn er dit soort ontploffingen en schietpartijen middenin woonwijken. Wat doet dat met de buurtbewoners?
Profielfoto van Daisy Schalkens
Geschreven door
Daisy Schalkens

Op het Thorbeckeplein in Breda ontplofte er in november 2015 een bom bij een auto. Chris van Esch raakte daarbij zijn arm en been kwijt. De ontploffing was laat op de avond. Veel mensen hebben de knal gehoord en de bebloede man zien liggen. Anderhalf jaar later zijn er nog steeds mensen die last hebben van de gebeurtenissen van toen. "Ik heb die man zien liggen zonder arm en been. Dat beeld is op mijn netvlies gebrand en gaat er niet zomaar vanaf", vertelt een buurtbewoner. "Ik loop daarvoor ook bij een psycholoog".

De schrik zit er goed in
De problemen waar de mensen mee kampen zijn verschillend. Van nachtmerries over het bebloede slachtoffer tot het extra alert zijn bij het horen van een knal. "Mijn eerste reactie is dan om even buiten te kijken of het niet weer hier is", aldus mevrouw Buynsters. "De schrik zit er nog goed in. Zeker met oud en nieuw met al die knallen schork ik toch meer dan anders."

Het feit dat zulke gebeurtenissen steeds meer middenin een woonwijk plaatsvinden, vindt mevrouw Buynsters maar niks. "Dat vind ik griezelig. Gelukkig is het hier nu een stuk rustiger met dat soort dingen".

Gek dat dit hier is gebeurd
Aan het Thorbeckeplein hebben vooral de mensen die de ontploffing van dichtbij hebben meegemaakt last van klachten. De mensen die aan de andere kant van het plein wonen, geven aan er minder last van te hebben. Denken zij dan helemaal nooit meer aan het voorval? "Jawel, vooral op dagen dat er iets vergelijkbaars gebeurt zoals maandag in de Haagse Beemden", laat een buurtbewoonster weten.

Wim Luijkx denkt vooral aan de ontploffing als hij langs de plek fietst of loopt. "Het is toch raar dat zoiets in jouw straat gebeurt".   

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.