Hufters krijgen minder boetes: hoe hufterig is jouw gemeente?

10 april 2017 om 21:14
nl
Bumperkleven, wildplassen, hondenpoep en zwerfafval. Voorbeelden van huftergedrag waar we ons dagelijks behoorlijk aan ergeren. Tóch werden er dit jaar minder hufterboetes gegeven. Ook in onze provincie liep het aantal boetes terug. De grootste frustratie voor Brabanders? Hufterig gedrag in het verkeer.
Profielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Mariëlle Wijffelaars

Uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts blijkt dat vorig jaar 358.000 boetes voor huftergedrag zijn uitgeschreven. En dat zijn er 30.000 minder dan in voorgaande jaren. Dat lijkt vooral te komen doordat er minder gehandhaafd wordt. De snelwegpolitie is afgeschaft en ook dat speelt een rol volgens het onderzoek.

Tilburg is hufterigste Brabantse stad
Maar hoe zit het in onze provincie? De Brabantse stad die de hoogste plaats op de lijst inneemt, is Tilburg. Met 7.529 hufterboetes – 35 per 1.000 inwoners - staat Tilburg op de elfde plaats. Op plaats 22 vinden we Eindhoven met 6.806 uitgedeelde bekeuringen voor huftergedrag en op 25 staat Breda: 5.279 hufterboetes.

Ook Bergen op Zoom (44) en Den Bosch (48) staan nagenoeg gelijk. In Bergen op Zoom werden 22 op de 1.000 inwoners bekeurd, in Den Bosch waren dat er 19. Met 1.052 boetes voor huftergedrag staat Roosendaal op plaats 75. De best scorende Brabantse stad is Oss (107), hier werden 992 bekeuringen uitgedeeld.

Hoe is het in jouw gemeente?
In Nederland worden per dag 981 hufterboetes uitgedeeld. Het gaat vooral om baldadigheid, wildplassen, dronkenschap en huftergedrag in het verkeer. Uit het onderzoek blijkt ook dat we ons massaal ergeren aan huftergedrag. Veel mensen komen vaak dit soort gedrag tegen en irriteren zich vooral aan verkeersovertredingen, hondenpoep en zwerfvuil.

Hier kun je bekijken hoeveel hufterboetes er in jouw gemeente zijn uitgeschreven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.