Tientallen verpleegkundigen Catharina Ziekenhuis eisen 'maandsalaris' op

11 april 2017 om 15:48
nl
Meer dan zestig verpleegkundigen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven stappen naar de rechter om duizenden euro’s aan onregelmatigheidstoeslag op te eisen. Volgens Michel van Erp van vakbond NU’91 hebben veel verpleegkundigen over de afgelopen vijf jaar enkele duizenden euro’s tegoed van het ziekenhuis. "In veel gevallen gaat het om ongeveer een maandsalaris", geeft hij aan.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het gaat om onregelmatigheidstoeslagen over vakantiedagen. "We zijn hierover al jaren in gesprek met verschillende ziekenhuizen", zegt Van Erp. "En we zijn er nu klaar mee." De vakbond ondersteunt de verpleegkundigen in de verschillende zaken tegen het ziekenhuis in Eindhoven.

De rechtszaken tegen het Catharina Ziekenhuis ziet Van Erp met vertrouwen tegemoet. "Er zijn al verschillende zaken geweest. En steeds krijgen verpleegkundigen gelijk", geeft hij aan. "Ziekenhuizen waaronder het Catharina Ziekenhuis zullen dus uiteindelijk moeten betalen."

Dagvaardingen de deur uit
Het Catharina Ziekenhuis kan de eerste dagvaardingen volgens Van Erp nog deze week tegemoet zien. "Ze gaan vandaag de deur uit", weet hij. De komende weken worden volgens hem meer ziekenhuizen gedagvaard. NU’91 start namens leden ruim honderd rechtszaken.

“In een tijd waarin er flink wordt bezuinigd in en op de zorg, is het onaanvaardbaar dat ziekenhuizen het tegen beter weten in laten aan komen op rechtszaken”, zegt Van Erp ook. Het Catharina Ziekenhuis laat in een reactie weten 'te begrijpen dat medewerkers duidelijkheid willen in deze zaak'.

Nieuwe cao
Voor zover bekend bij het ziekenhuis staat het onderwerp echter op de agenda van de onderhandelingen voor een nieuwe cao. "Wat ons betreft is het ook logisch dat dit op landelijk niveau wordt opgelost", laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. 

Aan zo'n oplossing wordt volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen ook gewerkt. Maar de bonden hebben het cao-overleg volgens hem afgelopen vrijdag afgebroken. "Met deze stap om naar de rechter te stappen over de onregelmatigheidstoeslag is de zaak in gang gezet."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.