Video

Kunstwerk met zonnepanelen zorgt voor eigen verlichting

11 april 2017 om 20:11 • Aangepast 21 november 2020 om 02:07
nl
Mooi of lelijk? Als ergens de meningen over verschillen, dan is het wel over kunst. Maar als die kunst ook nog eens nuttig is: kunnen we het dan misschien meer waarderen? In Den Bosch wordt momenteel een kunstwerk gemaakt dat zonne-energie gaat opwekken en zo zichzelf kan verlichten.
Profielfoto van Hannelore Struijs
Geschreven door

Reinier Bosch is er al jaren mee bezig. Zonnepanelen die niet alleen functioneel zijn, maar waarbij ook nagedacht is over het ontwerp: "De energie wordt in een accu opgeslagen en wordt gebruikt om het kunstwerk te verlichten. Als we nou met nog meer kunstwerken energie op kunnen wekken, dan kunnen we met dat geld weer nieuwe kunstwerken financieren."

Wachten op privacy instellingen...


Meningen verschillen
De een vindt het prachtig, dan ander ziet in de trechtervorm geen kunst. Toch heeft Reinier er goed over nagedacht. Het is geïnspireerd op het werk van Jeroen Bosch. In verschillende schilderijen komen figuurtjes met trechters op hun hoofd voor: "Het lijkt daardoor dat hij de spot drijft met de wetenschap. In die tijd probeerden alchemisten van stof goud te maken. Tegenwoordig kunnen we van zon energie maken en dus geld. Dat vond ik wel een mooi symbool."

Er wordt nog getest hoeveel energie het kunstwerk precies gaat opwekken. Goud geld gaat er niet mee verdiend worden. Door het ontwerp is het zonnepaneel iets minder efficiënt dan een standaard zonnepaneel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.