Inspectie haalt HSL Logistik van spoor; bedrijf vervoert giftige stoffen niet veilig

12 april 2017 om 11:45
nl
Goederenvervoerder HSL Logistik uit Den Bosch mag per direct niet meer op het spoor in Nederland rijden. Het bedrijf heeft de veiligheid niet op orde. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) woensdag.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

HSL Logistik vervoert onder meer gevaarlijke stoffen als ethanol. Volgens de inspectie is de veiligheid van de vervoerder zodanig in het geding, dat 'de kans op ongelukken toeneemt'. Zo is het zogenoemde veiligheidsbeheersysteem niet op orde en besteedt het bedrijf structureel te weinig aandacht aan de ‘vakbekwaamheid van het personeel’.

Ook reed een trein van HSL Logistik het afgelopen halfjaar drie keer door een rood sein. De machinisten zijn geschorst. Bij de voorvallen vielen geen gewonden. Een andere machinist vergat voor vertrek de verplichte remproef. Hierdoor ging de trein op weg zonder goed ingestelde remmen, waardoor hij door een rood sein reed.

Vrachtbrief vervalst
HSL Logistik kreeg in 2015 vijf keer een proces verbaal omdat er iets mis was met gevaarlijke stoffen. Volgens de inspectie ging het in één geval om een lek. Er druppelde  vloeistof uit een wagon. Dat bleek bij onderzoek om ethanol te gaan, terwijl die vloeistof niet op de vrachtbrief stond. In een ander geval werd een vrachtbrief vervalst. .

Naar de rechter
Directeur Björn Ormeling van HSL Logistik is ‘geschokt’ door de maatregel en wil de inspectie voor de rechter slepen. “Totaal disproportioneel. We zijn sinds 2008 actief en hebben een hele goede staat van dienst wat betreft de veiligheid. Alleen het laatste half jaar zijn er enkele incidenten geweest.”

Volgens Ormeling is er niets mis met het veiligheidssysteem, de technische staat van de treinen en de vakbekwaamheid van het personeel. “Er zit niets anders op dan naar de rechter te stappen. Dit heeft te veel consequenties voor ons bedrijf en de 25 mensen die hier werken. De locomotieven kunnen niet stil blijven staan.”

Toezicht
Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een veiligheidscertificaat wordt ingetrokken voor het Nederlandse spoor. HSL Logistik stond sinds 14 februari onder verscherpt toezicht, maar waarschuwingen om de situatie te verbeteren werden in de wind geslagen.. Pas als het bedrijf de veiligheidssituatie weer op orde heeft kunnen ze opnieuw een veiligheidscertificaat aanvragen voor rijden op het spoor.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.