Kort geding Jumbo tegen vakbonden: 'Acties distributiemedewerkers voorbarig'

12 april 2017 om 11:45
nl
De acties die distributiemedewerkers van Jumbo momenteel voeren, zijn voorbarig en volgens het supermarktconcern in Veghel ‘disproportioneel’. De supermarktketen spant daarom een kort geding aan tegen bonden FNV en CNV. Een gang naar de rechter die de bonden volgens Debbie van Leiden van de FNV met vertrouwen tegemoet zien. De zaak dient donderdag voor de rechtbank in Utrecht.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Jumbo wil met het kort geding bereiken dat de rechter zich uitspreekt over de ‘rechtmatigheid’ van de acties die de vakbonden momenteel voeren op de distributiecentra.

Ondanks verschillende uitnodigingen om het overleg over een nieuwe cao te hervatten, blijven de bonden volgens Jumbo weigeren om aan de onderhandelingstafel te verschijnen. 

'Willen onderhandelen zonder voorwaarden'
"Wij willen wel onderhandelen, maar zonder voorwaarden", reageert Van Leiden woensdagochtend. "Zij blijven eisen stellen aan looneisen. Zo wil Jumbo dat eerst de lonen van logistiek medewerkers van andere supermarkten stijgen voordat de lonen van Jumbo-medewerkers verder omhoog kunnen."

De bonden willen volgens Van Leiden ook dat de lonen van medewerkers van distributiecentra van andere supermarkten omhoog gaan. "Maar wij komen nu op voor de mensen van Jumbo", zegt ze. Door nu een kort geding aan te spannen wil het supermarktbedrijf verdere schade als gevolg van de acties voorkomen.

1,5% meer loon niet genoeg
Ook wil het bedrijf eventuele schade op de bonden verhalen. Een groep medewerkers legde het werk dinsdag neer. Ze vinden de 1,5 procent loonsverhoging die Jumbo heeft voorgesteld niet genoeg.

De vakbonden willen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent. Maar het gaat volgens Van Leiden van de FNV om meer dan een loonsverhoging. De bonden willen volgens haar ook meer vaste banen en verlaging van de werkdruk. De medewerkers van de distributiecentra hielden eerder al stiptheidsacties, maar dinsdagochtend legden ze dus het werk neer.

Lege schappen?
Ze hopen te bereiken dat er geen vrachtwagen geladen of gelost kan worden. Dit kan leiden tot lege schappen voor Pasen.

LEES OOK: Lege schappen met Pasen? Personeel Jumbo voert actie

Dinsdag gaf een woordvoerder van de supermarktketen nog aan dat het effect van de staking wel meeviel. "89 procent van de medewerkers is gewoon aan de slag", zei ze. Bij de verschillende distributiecentra werken zo'n 4500 mensen, waarvan zo'n 1500 uitzendkrachten.

Ook woensdagochtend geeft een woordvoerder van Jumbo aan de komende dagen geen problemen te verwachten met de bevoorrading van supermarkten. Toch wil het bedrijf in Veghel een uitspraak van de rechter over de rechtmatigheid van de acties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.