Zinchenko in potentie smaakmaker, maar perspectief bij PSV is troebel

12 april 2017 om 16:53 • Aangepast 21 november 2020 om 02:06
nl
In potentie zou hij een smaakmaker in de eredivisie kunnen zijn. De realiteit is echter dat Oleksandr Zinchenko zijn wedstrijden na de winterstop afwerkt met Jong PSV in de Jupiler League. Volgens PSV-watchers Paul Post (Omroep Brabant), Rik Elfrink (Eindhovens Dagblad) en kenner Aad de Mos staat het talent van de Oekraïner buiten kijf, maar zijn er nog stappen nodig om te slagen bij PSV.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Na dertig competitiewedstrijden spreken de statistieken niet in het voordeel van de 20-jarige Zinchenko. Vier keer liet trainer Phillip Cocu hem vanaf de aftrap beginnen. Daarvan moest hij drie keer vroegtijdig naar de kant. Als invaller kwam hij zeven keer binnen de lijnen. In totaal staat de teller op 451 minuten eredivisievoetbal.

In de Champions League was Zinchenko goed voor twee basisplaatsen en twee invalbeurten. Eén keer kwam hij in actie in het bekertoernooi. De speelminuten werden vooral gemaakt voor de winterstop, toen Zinchenko nog 'de Messi van Oekraïne' en 'de nieuwe Sjevtsjenko' werd genoemd. De situatie is nu minder rooskleurig.

Potentie
"Je ziet aan zijn lichaamstaal dat hij momenteel een beetje uitgeblust is", zegt De Mos. "En dat is zonde, want hij heeft écht potentie. Zijn dribbels doen me een beetje aan die van Arjen Robben denken. Hij speelt niet voor niks in de nationale ploeg van Oekraïne."

Volgens Post is het talent bij Zinchenko 'onmiskenbaar aanwezig'. "Ik zie hem soms fantastische dingen doen op de training. Voor de winterstop heeft hij in een aantal wedstrijden ook zijn kwaliteiten laten zien, maar het is soms nog te frivool. Hij moet letterlijk en figuurlijk volwassener worden."

Vooral in de omschakeling is Zinchenko kwetsbaar, vindt Elfrink. "Dat zag je toen hij voor de winterstop nog wel speelde in het eerste elftal. Hij leed een aantal keer ongelukkig balverlies en was kwetsbaar in de omschakeling. Ook de afronding is nog niet goed genoeg, maar laten we niet vergeten dat hij nog jong is."

Ondanks zijn tekortkomingen ziet Elfrink net als Post en De Mos de potentie van Zinchenko. "Aan de bal is het een hele aardige speler, die een sterke wil heeft om te slagen bij PSV. Hij staat altijd als laatste op het trainingsveld, is een échte liefhebber. Dat proef je aan alles. Zinchenko werkt veel met Luc Nilis om beter te worden."

Perspectief
Als de resterende vier wedstrijden niemand geblesseerd raakt op het middenveld van PSV, zal dit seizoen weinig veranderen aan zijn situatie. PSV heeft de optie om Zinchenko nog een seizoen te huren van Manchester City. Siem de Jong keert na dit seizoen terug naar Newcastle United en het is onzeker of Andrés Guardado, Davy Pröpper en Marco van Ginkel volgend seizoen in Eindhoven spelen.

Dat zou de perspectieven voor Zinchenko verbeteren, maar Elfrink vraagt zich af of Cocu het ziet zitten in de Oekraïner. "Cocu wil graag allrounders op het middenveld. Jongens met loopvermogen, dynamiek en duelkracht. Daar zal Zinchenko zich in moeten verbeteren, maar ik zou hem nog een kans geven."

Post ziet wel een rol weggelegd voor de jonge middenvelder in een vernieuwd PSV. "Hij is wel eens 'de Messi van Oekraïne' genoemd. Zwaar voorbarig natuurlijk, maar ik zie Zinchenko wel spelen in zo’n zwevende rol als Messi bij FC Barcelona."

'Beter tot zijn recht bij Ajax'
De Mos is minder positief gestemd. "Hij zou dit seizoen veel beter tot zijn recht zijn gekomen bij Ajax of FC Twente. Daar is de kans groter dat jongens als Zinchenko spelen. Cocu ziet het niet in hem zitten. Het is voor alle partijen bezig als Zinchenko vertrekt bij PSV."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.