Beelden op Sint-Janskathedraal origineler dan gedacht

12 april 2017 om 17:45
nl
De sculpturen op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch zijn in veel originelere staat dan gedacht. Omdat er altijd wel iets gerestaureerd wordt aan de kathedraal werd lang gedacht dat die beelden bijna allemaal uit nieuwe onderdelen bestonden. Dat is niet het geval, zo blijkt uit onderzoek van bouwhistoricus Ronald Glaudemans.
Profielfoto van Jessica Ranselaar
Geschreven door
Jessica Ranselaar

De Sint-Janskathedraal is een van de rijkst versierde kerken in Noord-Europa. "Niet alleen de hoeveelheid bouwsculpturen is opmerkelijk, ook de originaliteit en de kwaliteit vallen op", zegt bouwhistoricus Glaudemans. "De luchtboogbeelden zijn zelfs uniek in de wereld."

Authentiek
De beelden zijn van natuursteen gemaakt en slijten snel. Veel van de beelden zijn bij restauraties vervangen. Glaudemans: "Maar uit mijn onderzoek blijkt dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veel van het authentieke beeldhouwwerk bewaard is gebleven."

Volgens de bouwhistoricus komt dat doordat tijdens de restauraties, vaak dezelfde zwakke onderdelen zijn vernieuwd.

Beschrijven
Glaudemans heeft alle beelden beschreven en gedateerd, Vervolgens maakte hij een 3D-presentatie van. Toen hij dat ging analyseren, kon hij preciezer bepalen hoe oud de beelden waren. Zo kwam hij er achter dat de sculpturen origineler zijn.

Glaudemans promoveert komende dinsdag op dit onderwerp aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.