Video

'Kerk moet streep trekken', theoloog begrijpt weigering uitvaart in Sint-Jan na euthanasieverklaring

13 april 2017 om 19:46
nl
Al twee keer overwon David Frequin mond- en keelkanker. Hoewel hij nu kankervrij is, wil hij graag alles voor zijn einde vastleggen. Zo ook de euthanasieverklaring. En die verklaring zorgt ervoor dat hij voor zijn uitvaart niet welkom is in de Sint-Jan. Zelfs na een persoonlijk gesprek met pastoor Van Aken. Theoloog Frank Bosman begrijpt het standpunt van de kerk.
Profielfoto van Daisy Schalkens
Geschreven door
Daisy Schalkens

Het ziet het er dus niet naar uit dat Frequin een uitvaart krijgt in zijn o zo geliefde Sint-Janskathedraal. "Ik vind dit belachelijk", vertelt hij.

Het initiatief voor het gesprek kwam van de pastoor nadat Frequin met zijn verhaal in de media kwam. Van Aken heeft andere opties gegeven voor een uitvaartplek, maar al deze opties waren niet in de Sint-Jan en daar is Frequin niet blij mee. "Ik ben een echte Bosschenaar en wil dus gewoon graag mijn uitvaart in de Sint-Jan."

Heel moeilijk
''Er wordt gezegd dat meneer Frequin door de kerk wordt uitgesloten, maar je kunt het ook anders zien'', vertelt theoloog Frank Bosman. ''Je kunt ook zeggen dat hij zichzelf uitsluit van de christelijke geloofsovertuiging door iets te doen waarvan hij kan weten dat het voor diezelfde geloofsgemeenschap een enorm groot probleem is.'' Volgens de theoloog maakt Frequin het zichzelf hierdoor heel moeilijk.

Frequin heeft alles al geregeld voor als de kanker terug komt en het lijden ondraaglijk wordt. Op dat moment wil hij euthanasie laten plegen. De verklaringen van de huisarts en psycholoog zijn binnen. Zelf vindt de Bosschenaar het belachelijk dat hij niet welkom is in zijn geliefde Sint-Jan. "Als ik mezelf hier aan een boom ophang kan het wel, maar euthanasie niet. Dat vind ik echt belachelijk."

'Niet uitvechten in de media'
David Frequin in zelf naar de media gestapt om zijn verhaal te doen. Maar juist dat maakt het volgens theoloog Bosman heel complex. ''Je kunt als bisschop eigenlijk niet anders dan een streep trekken en zeggen dat 'we' echt tegen euthanasie zijn.'' Volgens Bosman kan het toch verzorgen van zo'n uitvaart een signaal afgeven dat de kerk euthanasie toch bespreekbaar vindt.

De pastoor laat weten verder niet te willen reageren op de kwestie. "Ik wil dit niet uitvechten in de media."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.