Supermarktdeskundige over paasstakingen bij Jumbo: 'Consumenten waarderen dit niet'

13 april 2017 om 11:57
nl
Hoe leeg zijn de schappen met paasartikelen de komende dagen bij de Jumbo-supermarkten? Dat is de vraag nu distrubutiemedewerkers staken. Jumbo is daar niet blij mee en donderdag dient dan ook een kort geding tegen de vakbonden. Volgens retaildeskundige Paul Moers zijn ook de consumenten niet blij met de acties wanneer zij misgrijpen op producten: "Die hebbben zeven jaar crisis achter de rug en willen nu met Pasen weer uitpakken."
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Medewerkers van de distrubutiecentra vinden de 1,5 procent loonsverhoging die Jumbo heeft voorgesteld niet genoeg. Daarom voert een deel van hen acties. Moers: "Van alle distributiemedewerkers staakt tien procent. Maar die tien procent kan heel wat zand in de machines strooien. Het betekent een ongelooflijke vertraging van de aanvoer van producten. En dat in de week dat Jumbo het moet verdienen."

De retaildeskundige noemt de week voor Pasen het 'meest vervelende moment dat je maar kunt kiezen voor een staking.'

'Jumbo moet op geld letten'
De vakbonden FNV en CNV willen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent. Moers: "Het is de vraag of de bonden zich daarmee overvragen." De retaildeskundige beantwoordt die vraag zelf niet met een duidelijk ja of nee. Wel stelt hij: "Jumbo biedt eigenlijk een paradox aan, hoge service tegen een lage prijs. Dat bedrijf moet dus ook op zijn geld letten."

Ook vanwege de concurrentiepositie: "Als je veel hogere salarissen gaat bieden dan andere supermarkten, dan wordt het spel moeilijk om te spelen. Dat is het grote dilemma dat hier speelt."

Salarissen
Hogere salarissen bij Jumbo zouden medewerkers van andere ketens ook kunnen inspireren: "Dit is zomaar een olievlekje dat alle kanten kan opgaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.