Lange arm van Eritrea niet gewenst: beveiliging opgeschroefd voor demonstratie

13 april 2017 om 17:40
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven (foto: Hans van Hamersveld/Kijk en Klik Media)
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven (foto: Hans van Hamersveld/Kijk en Klik Media)
De beveiling van het conferentiecentrum Koningshof is opgeschroefd in verband met de komst van een omstreden Eritreeër. Dit laat een woordvoerder van de gemeente Veldhoven aan Omroep Brabant weten. Verschillende Eritreeërs hadden laten weten te gaan demonstreren tegen de komst van de Eritrese regeringsfunctionaris.
Profielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Karlijn Houterman

Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven is van donderdagavond tot en met zondag afgehuurd voor de jongerenafdeling van het regime in Eritrea. Duizenden mensen zijn juist voor dat regime naar Nederland gevlucht en ze zien de omstreden diplomaat als 'de lange arm van Eritrea', die Eritreeërs in Nederland in het gareel probeert te houden.

LEES OOK: Burgemeester Veldhoven niet blij met komst omstreden Eritreeër

Door de komst van die partij en Yemane Gebreab, een vertrouweling van de Eritrese president Afewerki, hebben gevluchte Eritreeërs aangekondigd te gaan demonstreren.

'Stop de bijeenkomst'
"We willen dat de bijeenkomst wordt gestopt", zegt Kubrom Dafla Hosabay. Kubrom is de voormalig staatssecretaris van Financiën uit Eritrea en woont nu in Nederland. "Ik hoop dat demonstranten vanuit alle kanten naar Veldhoven gaan komen."
[facebook:https://www.facebook.com/keydi.hossy/posts/1570129839709162?pnref=story]
Die geluiden heeft de gemeente nog niet officieel ontvangen. "Er is bij ons geen aanvraag tot demonstratie binnengekomen", aldus een woordvoerder, maar die demonstratie is er donderdagmiddag wel gekomen.

'Handelen als dat nodig is'
De beveiliging van het terrein Koningshof is in handen van NH Hotels, eigenaar van het congrescentrum. Volgens de gemeente is die beveiliging door de conferentie opgeschroefd. "Alles wat buiten dat terrein gebeurt, is onze verantwoordelijkheid. Voor dat gebied hebben we nog geen extra politie ingezet. We houden alles natuurlijk wel goed in de gaten en kunnen direct handelen als dat nodig is."

NH Hotels geeft aan met de lokale autoriteiten contact te hebben en op basis daarvan maatregelen te nemen.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...