500.000 Brabantse euro's verdeeld over zeven gelukkige culturele instellingen

13 april 2017 om 14:29 • Aangepast 21 november 2020 om 02:05
nl
Zeven Brabantse culturele instellingen krijgen voor de komende twee jaar samen een half miljoen euro van de provincie. Het gaat om dansgezelschap Kostic (Tilburg), Baltan Laboratories (Eindhoven), de Van Gogh-gastateliers (Zundert), BROET (Eindhoven), Park (Tilburg, Docfeed (Eindhoven) en Watershed (Eindhoven).
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

In totaal was er door 22 instellingen om geld gevraagd. Die optelsom kwam ongeveer een miljoen euro hoger uit dan de provincie beschikbaar had. Vijftien vallen er dus af. Gedeputeerde Henri Swinkels maakte donderdagmorgen de namen bekend.

Bijna 20 miljoen
Het bedrag van een half miljoen komt uit een regeling voor relatief kleine organisaties die de provincie belangrijk genoeg vindt om door te laten groeien. Eerder al maakte de provincie subsidiebedragen bekend voor Brabantse instellingen die op landelijk niveau meespelen én voor culturele clubs met een sterke regionale betekenis. In totaal investeert de provincie de komende jaren bijna twintig miljoen euro in 37 instellingen. In de vorige periode van vier jaar was dat iets meer dan 13 miljoen euro.

De bedragen die donderdag werden uitgedeeld, zijn dus een klein deel van het totale provinciale kunstbudget. Voor de organisaties die het geld krijgen, kan de subsidie een belangrijk steuntje in de rug zijn.

Wachten op privacy instellingen...


Wie zijn het?

Kostic (57.000 euro) is het dansgezelschap van Jelena Kostic uit Tilburg. Met het geld van de provincie wil ze een film én een aantal voorstellingen maken over het thema Zelfstandigheid en afhankelijkheid'. Ze is al jaren actief in Brabant.

Baltan Laboratories (100.000 euro) zit in Eindhoven. Baltan is het woord Natlab omgekeerd. Het Natlab was het Philipslab in Eindhoven waar veel uitvindingen werden gedaan maar waar ook de bakermat van de Nederlandse elektronische muziek ligt. Baltan houdt zich bezig met kunst waarin techniek een grote rol speelt.

Van Gogh galerie en gastateliers (80.000 euro) in Zundert geeft kunstenaars de gelegenheid een periode te werken in de kosterswoning van de kerk waar Vincent van Goghs vader predikant was. Het is een onderdeel van het Van Goghhuis.

BROET (70.000 euro) uit Eindhoven organiseert elk jaar een filmfestival en ondersteunt Brabanders die aan een fictiefilm werken.

PARK (89.000 euro) is een vrijwilligersorganisatie die tentoonstellingen met hedendaagse beeldende kunst organiseert in de voormalige kapel van Maria Goretti in de buurt van het Wilhelminapark.

Docfeed (47.000 euro) is een festival voor documentaire films in Eindhoven. In 2016 werden er zestig films uit meer dan dertig landen vertoond.

Watershed  (55.000 euro) is een nieuw literair festival in Eindhoven.


Einde aan de kaalslag
De grote culturele subsidies worden over het algemeen voor een periode van vier jaar toegekend. In de afgelopen maanden hebben het rijk, de provincie en de grote gemeenten bekendgemaakt welke instellingen op geld kunnen rekenen. Volgens Henri Swinkels ziet het er naar uit dat de periode van door bezuinigingen afgedwongen "kaalslag" voorbij is.

Brabant is er ook in geslaagd een veel groter bedrag uit Den Haag te halen dan in eerste instantie mogelijk leek. Voor de komende vier jaar gaat er 27 miljoen aan rijksgeld naar de Brabantse cultuur. In de vier jaar ervoor was dat 18 miljoen euro.

BrabantStad
De provincie en de grote Brabantse gemeenten zijn als BrabantStad in overleg hoe de subsidieverdeling voor kunst er over vier jaar uit moet zien. Het rijk heeft een aantal regio's gevraagd hierin het voortouw te nemen.

Een Brabants plan voor de cultuur in de provincie moet dan ook invloed krijgen op de verdeling van de landelijke kunstbudgetten. Tot nu toe hebben de regio's over dat landelijk geld weinig te zeggen. Voorwaarde is dan wel dat de provincie én de gemeenten het over zo'n plan eens worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.