Van Guus Meeuwis naar wassen beeld in 7 stappen

13 april 2017 om 19:23
nl
Guus Meeuwis moest er wat voor over hebben om een wassen beeld te worden. "Hij heeft het geweldig gedaan", vertelt PR-medewerker Mart van den Hout van Madame Tussauds in Amsterdam. Guus heeft - in tegenstelling tot sommige anderen - niet gemopperd."
Profielfoto van Ineke Inklaar
Geschreven door
Ineke Inklaar

  1. Guus moest twee keer drie uur stilzitten om te poseren. In dat tijdvak werden er vierhonderd foto’s gemaakt van hem op een kruk, terwijl hij een gitaar vasthield.

  2. Van de Brabantse zanger zijn vijfhonderd maten vastgelegd: de afstand tussen de ogen, de lengte van de wenkbrauwen enzovoort. Dat gebeurt vanuit de zogeheten tragus: het bobbeltje kraakbeen dat voor de gehoorgang zit. "Dat is het enige onderdeel van een gezicht dat niet beweegt. Toegegeven, voordat ik hier kwam werken had ik daar nog nooit van gehoord."

  3. Tijdens de poseersessies mocht Meeuwis even zijn gezicht ontspannen en wat eten of drinken. En kort van de kruk af om te plassen. Dat kon doordat - zodra hij zat - razendsnel met een schuifmaat de afstanden vanaf de vloer naar de man en de gitaar opgemeten werden. "Dat gaat echt op de millimeter precies. Zo kan hij na een korte pauze net zo gaan terug gaan zitten als hij zat."

  4. Op basis van de foto's en maten is in Londen een hoofd van klei gemaakt. Meeuwis is vervolgens naar Engeland gevlogen om ernaast te staan zodat de makers konden vergelijken en zien of het hoofd goed leek. "Daar heeft hij zichzelf voor het eerst gezien."

  5. Daarna was een volgende poseersessie en zijn kleurenstalen vergeleken met zijn huid. Daardoor kan Guus nu van klei naar was. "Hij wordt momenteel gegoten. Als die ondergrond klaar is, wordt er laag voor laag alcoholverf op hem gespoten. Dat levert pigmentvlekjes op (niemand is egaal van kleur). De Britse medewerkers van Madame Tussauds hebben zo’n twee weken nodig voor het kleuren van zijn wassen beeld.

  6. Als dat klaar is, wordt haar voor haar Guus’ haardos ingeplant. Mart van den Hout: "We hebben wel van tevoren aan hem gevraagd, of hij van plan was zijn haar te gaan millimeteren. Maar dat was niet zo." Let op, fans: hij gaat ook geen tattoo’s laten zetten.

  7. Doorgaans is de 'doorlooptijd' - van de overeenstemming met de artiest tot de plaatsing in een zaal in Amsterdam - zes maanden. De verwachting is dat de wassen Brabander in juli op Schiphol arriveert, in een kratje met luchtkussens. Daarna wordt het beeld op de afdeling Nederlandse muziek geplaatst, bij Marco Borsato. "Met voldoende ruimte eromheen voor selfies."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.