Jumbo trekt aan kortste eind, acties mogen doorgaan: 'Overwinning van de werknemers'

13 april 2017 om 19:15
nl
De acties bij de distributiecentra van Jumbo in onder meer Breda en Veghel mogen doorgaan, De rechter in Utrecht heeft dit donderdagmiddag bepaald. Het supermarktconcern had een kort geding aangespannen om een eind te willen maken aan acties van de vakbonden FNV en CNV.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De vakbonden willen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent en meer vaste banen. Jumbo wilde niet verder gaan dan een verhoging van 1,5 procent. Om die reden hielden medewerkers van de distributiecentra in onder meer Veghel en Breda eerder stiptheidsacties.

Demonstratieve mars
Afgelopen dinsdag legde een deel van het personeel het werk neer en werd onder meer een demonstratieve mars gehouden naar het hoofdkantoor van Jumbo. Het bedrijf vindt de acties van distributiemedewerkers voorbarig en een te zwaar middel.

De rechtbank publiceert pas volgende week woensdag het uitgebreide vonnis met motivering. De vakbonden spraken na de (verkorte) uitspraak van een 'overwinning van de werknemers'. Uit hun persbericht: "Jumbo stapte naar de rechter vanuit een ijdele hoop dat de rechter een oordeel zou vellen over de inhoud van het cao-conflict. De sociale partners gaan over het inhoudelijke aspect, daar heeft de rechtbank geen oordeel over."

Reactie Jumbo
Jumbo liet in een reactie weten dat ze de uitspraak respecteren, ondanks dat ze liever met de vakbonden waren gaan onderhandelen zonder stakingen. Het is nog niet duidelijk hoe ze de stakingen gaan opvangen. "We gaan ons nu beraden op vervolgstappen. Extra mensen inhuren mag niet, er gelden strenge regels als er gestaakt wordt", aldus een woordvoerster desgevraagd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.