Demonstratie Eritreeërs escaleert opnieuw in Veldhoven: 'Als het moet, blijven we vijf dagen'

13 april 2017 om 21:24
Omroep Brabant
Foto: Karlijn Houterman
Omroep Brabant
Foto: Karlijn Houterman
1/2 Foto: Karlijn Houterman
Een groep van vijftig mannen heeft donderdag in Veldhoven een auto van een diplomaat bestormd tijdens een demonstratie tegen de komst van een omstreden regeringsfunctionaris uit Eritrea. Ook blokkeren ze de ingang van het conferentiecentrum Koningshof, waar de Eritreeër gaat spreken.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

[facebook:https://www.facebook.com/omroepbrabant/videos/1583151131708715/]
Volgens een verslaggever ter plaatse zat niet de omstreden Eritrese regeringsfunctionaris in de auto maar diplomaat Solomon Mehari. De groep ging voor en op de auto liggen.
[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/852536303459733504]
De demonstranten willen dat de bijeenkomst wordt gestopt. "Het is nu aan de burgemeester", zegt Kubrom Dafla Hosabay. Kubrom is de voormalig staatssecretaris van Financiën uit Eritrea en woont nu in Nederland. "We komen hier om onze stem te laten horen. De autoriteiten moeten deze conferentie stoppen. Het is een schande dat deze man hier spreekt."
[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/852541385077137408]
LEES OOK: Beveiliging opgeschroefd door komst omstreden Eritreeër
[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/852546614438895617]
De voormalige staatssecretaris zei dat het niet gelukt is te voorkomen dat de auto met de vermoedelijke diplomaat naar het conferentiecentrum reed. "Onder begeleiding van de politie is de auto via een andere toegangsweg naar het conferentiecentrum gereden", zei Hosabay. "Jammer, maar in ieder geval is het ons met de actie wel gelukt de aandacht op de omstreden jongerenbijeenkomst te vestigen"."

Rond halfacht was er weer een korte escalatie. De groep bestormde de hekken die de politie had neergezet voor de ingang van het conferentiecentrum. De politie vormde een linie, schreeuwde dat de demonstranten naar achteren moesten, gebruikte wapenstokken en pakte Nederlandse vlaggen af. De groep heeft de waarschuwing gekregen dat bij een volgende escalatie geweld zal worden gebruikt door de politie.

Daarna begon de groep te rennen richting het conferentiecentrum. Er werd zo'n vijftig man extra politie ingezet. De politie sprak de groep toe: 'iedereen moet weg, anders gaan we mensen oppakken'.
[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/852575320163188736]
Jongerenafdeling
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven is van donderdagavond tot en met zondag afgehuurd voor de jongerenafdeling van het regime in Eritrea. Duizenden mensen zijn juist voor dat regime gevlucht naar Nederland. De groep demonstreert tegen de komst van die partij en Yemane Gebreab, een vertrouweling van de Eritrese president Afewerki.

Het bezoek van Yemane Gebreab aan Veldhoven wordt door het kabinet als 'ongemakkelijk' ervaren, omdat hij landgenoten gaat toespreken die hun vaderland hebben verlaten. Er zou hierdoor sprake zijn van ongewenste bemoeienis van de Eritrese overheid met Eritreeërs die in Nederland wonen.

Beveiliging
Eerder werd de beveiliging rondom het conferentiecentrum opgeschroefd. De beveiliging van het terrein Koningshof is in handen van NH Hotels. De gemeente is verantwoordelijk voor alles wat buiten het terrein gebeurt.

LEES OOK: Burgemeester Veldhoven niet blij met komst omstreden Eritreeër

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...