Burgemeester Veldhoven verbiedt conferentie met omstreden Eritreeër na demonstraties

13 april 2017 om 21:47
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Foto: Karlijn Houterman
1/2 Dit is waarom de Eritreeërs demonstreerden
Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven heeft besloten dat de conferentie van de jongerenafdeling van het regime in Eritrea niet door mag gaan. Aanleiding zijn demonstraties van Eritreeërs in Nederland tegen de komst van een omstreden regeringsfunctionaris, waardoor Mikkers de veiligheid en openbare orde niet kan garanderen.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

Er waren al deelnemers aanwezig voor de conferentie, die vrijdag zou beginnen. Dat mag nu dus niet. Het besluit om de conferentie af te gelasten is volgens de gemeente genomen in overleg met het OM en de politie.

LEES OOK: Burgemeester Veldhoven niet blij met komst omstreden Eritreeër

[video:2482365]

De politie maakte donderdagavond een einde aan de demonstraties. Ongeveer vijftig actievoerders zijn aangehouden na vechtpartijen.

Alle arrestanten zijn in twee streekbussen afgevoerd naar het politiebureau. De bussen zijn door de politie gevorderd van Hermes/Bravo. Alle actievoerders zijn rustig de bus in gegaan.
[Tweet:https://twitter.com/Sid91/status/852581365862236163]
[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/852582843893116928]
[Tweet:https://twitter.com/Sid91/status/852577673373257729]
[Tweet:https://twitter.com/khouterman/status/852536303459733504]
Jongerenafdeling
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven was van donderdagavond tot en met zondag afgehuurd door de jongerenafdeling van de enig toegestane politieke partij in Eritrea. Duizenden mensen zijn juist voor dat regime gevlucht naar Nederland. De groep demonstreert tegen de komst van die partij en Yemane Gebreab, een vertrouweling van de Eritrese president Afewerki.

Het bezoek van Yemane Gebreab aan Veldhoven werd door het kabinet als 'ongemakkelijk' ervaren, omdat hij landgenoten zou gaan toespreken die hun vaderland hebben verlaten. Er zou hierdoor sprake zijn van ongewenste bemoeienis van de Eritrese overheid met Eritreeërs die in Nederland wonen.

LEES OOK: Demonstratie Eritreeërs escaleert opnieuw in Veldhoven: 'Als het moet, blijven we vijf dagen'

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...