Opgepakte Eritreeërs weer vrijgelaten na demonstratie in Veldhoven

14 april 2017 om 12:35
De arrestenten werden afgevoerd met een bus.
De arrestenten werden afgevoerd met een bus.
De 128 demonstranten, die donderdagavond na ongeregeldheden in Veldhoven zijn opgepakt, zijn weer vrij. Ze protesteerden tegen de komst van een omstreden regeringsfunctionaris uit Eritrea. Die zou komen spreken op een conferentie van de jongerenafdeling van het regime in Eritrea.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Die conferentie werd door burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven verboden, na de 'openbare ordeproblemen' van donderdagavond. Er werd een auto bestormd en later bestormde een groep hekken die de politie had neergezet bij de ingang van het conferentiecentrum.

LEES OOK: Lange arm van Eritrea niet gewenst; beveiliging opgeschroefd voor demonstratie

Conferentiecentrum Koningshof zou het hele weekend het decor zijn voor de bijeenkomst van de jongerenafdeling van het regime in Eritrea. Duizenden mensen zijn juist voor dat regime gevlucht naar Nederland. De groep demonstranten was tegen de komst van die partij en Yemane Gebreab, een vertrouweling van de Eritrese president Afewerki.

Op voorhand verbieden kan niet
Nu de bijeenkomst niet door mag gaan, moeten de aanwezigen vrijdagavond vertrokken zijn bij het conferentiecentrum. Op de vraag of de omstreden bijeenkomst in de toekomst alsnog gehouden wordt in Veldhoven, antwoord burgemeester Jack Mikkers: "Voor een conferentie hoef je geen vergunning aan te vragen. Ik kan die alleen verbieden als er openbare ordeproblemen zijn, zoals nu het geval was."

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...