Verboden conferentie van Eritreeërs toch van start, organisatie sleept gemeente voor de rechter

14 april 2017 om 13:33
Bron: Twitter
Bron: Twitter
De bijeenkomst in Veldhoven van de jongerenafdeling van het regime in Eritrea lijkt toch begonnen. Dat terwijl de conferentie donderdagavond werd verboden door burgemeester Jack Mikkers. De organisatie van de conferentie is het daar niet mee eens. Vrijdagmiddag om 15.00 uur dient een kort geding bij de rechtbank in Den Bosch.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans
Geschreven door
Marjanka Oerlemans

Dat kort geding is aangespannen door de Stichting Nederlands Eritrees Platform.

Protest tegen komst van spreker
Er kwamen donderdagavond veel demonstranten naar conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven. Zij waren onder meer tegen de komst van Yemane Gebreab, een vertrouweling van de Eritrese president Afewerki. Hij zou te gast zijn tijdens de meerdaagse conferentie. Duizenden mensen zijn voor het regime in Eritrea gevlucht naar onder meer Nederland.

Van de demonstranten werden er 128 opgepakt na ongeregeldheden donderdagavond. Zij zijn inmiddels weer vrij. Deze ongeregeldheden waren aanleiding voor burgemeester Mikkers om een stokje te steken voor de bijeenkomst.

LEES OOK: Demonstratie Eritreeërs escaleert in Veldhoven: 'Als het moet blijven we vijf dagen'  

Politie en ME staan vrijdagochtend paraat bij het conferentiecentrum. De situatie lijkt er nu rustig.
[Tweet:https://twitter.com/renevanhoof/status/852834096912912385]
[Facebook:https://www.facebook.com/HOUSEPAPER/posts/1600192933341521]
Op social media staan berichten waaruit blijkt dat de organisatie van de conferentie de uitkomst van het kort geding niet afwacht. Op foto's en filmpjes is te zien dat de verboden bijeenkomst toch van start is gegaan in het conferentiecentrum Koningshof.

'Conferentie niet bezig'
Ook de gemeente Veldhoven kreeg die signalen. Volgens Inge Conradi van de NH Hotel Group, waar conferentiecentrum Koningshof onder valt, is de conferentie niet bezig. "Wij weten van het besluit van de gemeente om de bijeenkomst te verbieden. Wat nu plaatsvindt is een alternatief programma met muziek."

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...