Video

550 Eritreeërs in alle rust vertrokken uit Koningshof Veldhoven

15 april 2017 om 13:14
nl
De 550 jonge Eritreeërs die op het afgelaste congres in Veldhoven af waren gekomen, zijn daar vrijdagavond met bussen opgehaald. De gemeente Veldhoven verbood de bijeenkomst. De rechter bepaalde vrijdag dat dit verbod terecht was.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De burgemeester kondigde vrijdagmiddag aan dat conferentiecentrum Koningshof om acht uur 's avonds leeg moest zijn. Dat ultimatum werd niet gehaald. Volgens de gemeente was het namelijk een hele logistieke puzzel om de mensen uit het gebouw te krijgen.
[youtube:https://youtu.be/EevTM4YOlyo]
Onderbrengen
De congresgangers zijn uiteindelijk ondergebracht bij andere Eritreeërs die in Nederland wonen. Een klein deel van de groep is ondergebracht in hotels. De kosten hiervoor zijn niet voor de gemeente, zo werd gemeld tijdens een persconferentie. De Eritreeërs en de Koningshof draaien voor de kosten op.

De politie meldt zaterdag dat alle aanwezigen 'perfect' hebben meegewerkt.

Op en rond Koningshof waren vrijdag de hele dag veel politiemensen aanwezig, inclusief mobiele eenheid. 's Avonds cirkelde er een helikopter boven het complex.

[tweet:https://twitter.com/FerencTriki/status/852963400443473925]

Rechtszaak
De gemeente verbood de conferentie donderdag al nadat er tientallen Nederlandse Eritreeërs naar het conferentiecentrum kwamen om te protesteren. Ook de rechter oordeelde dat de openbare orde na donderdagavond in gevaar is. 

Demonstranten protesteerden donderdagavond tegen de komst van Yemane Gebreab, een vertrouweling van de Eritrese president Afewerki. Hij zou te gast zijn tijdens de meerdaagse conferentie in Veldhoven. De Nederlandse Eritreeërs blokkeerden daarom de ingang van het conferentiecentrum en bestormden de auto van een diplomaat.

[video:2482363]

De ongeregeldheden waren aanleiding voor burgemeester Mikkers om de bijeenkomst te verbieden. "De openbare orde gaat boven de vrijheid, hoe erg het mij ook spijt", sprak de burgemeester vrijdag in de rechtszaal. De gemeente vreesde zaterdag een demonstratie van wel 2500 Eritreeërs als de conferentie door zou mogen gaan.

[tweet:https://twitter.com/renevanhoof/status/852834096912912385]

'Moeizaam contact met organisatie'
Vrijdag ging de meerdaagse conferentie ondanks het verbod van de gemeente toch van start. Volgens burgemeester Mikkers verliep het contact met de organisatie moeizaam.

[tweet:https://twitter.com/PepijnCrone/status/852877813782917124]

De gemeente was naar eigen zeggen niet op de hoogte van het tien maanden lange overleg tussen de Eritreeërs en Koningshof. Burgemeester Mikkers hoorde daar pas dinsdag over, zo stelt hij tijdens het kort geding.

Eerder werd de beveiliging rondom het conferentiecentrum opgeschroefd: er mocht niet geprotesteerd worden. De beveiliging van het terrein is in handen van NH Hotels. De gemeente is verantwoordelijk voor alles wat buiten het terrein gebeurt.

Jongerenafdeling
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven is van donderdagavond tot en met zondag afgehuurd voor de jongerenafdeling van het regime in Eritrea. Duizenden mensen zijn juist voor dat regime gevlucht naar Nederland.

Het bezoek van Yemane Gebreab aan Veldhoven wordt ook door het kabinet als 'ongemakkelijk' ervaren, gezien hij landgenoten gaat toespreken die hun vaderland hebben verlaten. Er zou daardoor sprake zijn van ongewenste bemoeienis van de Eritrese overheid met Eritreeërs die in Nederland wonen.

'Enorme stap voorwaarts'
Er werden 128 demonstranten opgepakt donderdagavond. Zij zijn inmiddels weer vrij. Eén van de tegendemonstranten die donderdagavond werden aangehouden, noemt de uitspraak een signaal aan de regering in Eritrea.

"Daar schrikken ze van'', zei Meconnen Zerie (57) vrijdagmiddag na het horen van het nieuws. Hij was naar de ingang van het congrescentrum gekomen om desnoods opnieuw actie te voeren tegen het dictatoriale regime in zijn geboorteland.

"We hier hier ons doel bereikt'', aldus de man die achttien jaar geleden uit Eritrea vluchtte en sindsdien in Eindhoven woont. "Maar de strijd gaat door. Wat Nederland doet is geweldig, in andere landen werden de bijeenkomsten niet verboden. Dit is ook voor ons tegenstanders van het regime een enorme stap voorwaarts.''

[video:2482375]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.