'Wij moeten ons niet spiegelen aan Ajax', vindt PSV-trainer Phillip Cocu

14 april 2017 om 18:55
'Ze moeten het zelf afdwingen'
'Ze moeten het zelf afdwingen'
Hoewel PSV met de regelmaat van de klok aangeeft meer te willen investeren in de jeugdopleiding en meer zelf opgeleide spelers in het eerste team wil hebben, lijkt er dit seizoen toch sprake van een stilstand.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door

Jong PSV presteert prima in de Jupiler League, maar geen van die talenten lijkt al nadrukkelijk aan te kloppen voor een plekje hogerop. Het talent van spelers als Rosario, Rigo, Verreth en Gudmundsson is onbetwist, maar op het hoogste niveau hebben ze zich nog niet kunnen laten zien.

En dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld Ajax, waar de afgelopen jaren wél veel van dit soort talenten doorstroomden naar het eerste elftal of voor flinke bedragen weer doorverkocht werden. Toch wil trainer Phillip Cocu niets weten van een vergelijking met de rivaal uit Amsterdam.

ZIE OOK: Zinchenko in potentie smaakmaker, maar perspectief bij PSV is troebel

"Wij zijn hier niet om ons te spiegelen aan Ajax. Bij PSV hebben we de ambitie om meer uit onze opleiding te halen. We geven meer spelers de kans om aansluiting te vinden. Maar we moeten niet kijken waarom het bij Ajax anders gaat. Dat is een cultuur daar die al heel lang staat en bij PSV is dat toch wat anders geweest."

De tijd geven
Volgens Cocu is het verwijt onterecht dat hij jonge spelers niet genoeg kans geeft.

"Als je hier vaak komt op De Herdgang, kun je zien dat er behoorlijk wat spelers van Jong PSV meetrainen met het eerste elftal. Daar kun je een flinke lijst van maken. Dat doen we om die spelers de tijd te geven om zich op dit niveau te laten zien en te wennen. En dat zal volgend seizoen in de voorbereiding weer gebeuren."

Wel meetrainen, niet meespelen
Maar ondanks dat zijn er dit seizoen geen nieuwe spelers uit de eigen opleiding opgestaan die in het eerste elftal konden laten zien dat ze er aankomen. Wel goed genoeg om mee te trainen, maar niet goed genoeg om al mee te spelen.

"Spelen bij PSV 1 is wel wat anders dan spelen in Jong PSV. Maar uiteindelijk moeten er wel een paar van die jongens daar naartoe groeien. Steven Bergwijn heeft dit seizoen nogal wat minuten gemaakt. In het begin van het seizoen Sam Lammers ook. Die zullen dat uit moeten gaan breiden. Net zoals Locadia, Hendrix en Brenet dat ook hebben gedaan. Uiteindelijk dwingen de talenten het zelf af. Of niet."

Wachten op privacy instellingen...