Video

Bak net zo'n lekkere paasstol als Manuela uit Heel Holland Bakt [RECEPT]

14 april 2017 om 20:36 • Aangepast 21 november 2020 om 02:02
nl
Gekookt eitje bij je ontbijt, een chocolade paashaas of een traditionele paasstol. Dit weekend is het Pasen en dat betekent vaak dat er gezellig met elkaar gegeten wordt. Mocht je nou graag zelf losgaan in de keuken, dan kan dat met dit heerlijke recept van Manuela uit Heel Holland Bakt.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Manuela van der Heijden uit Roosendaal stond met haar zus Anita voor Omroep Brabant in de keuken vrijdag. De bakkersdochters maakten een mengeling van een traditioneel paasstolrecept van pa Jos en meesterpatissier Robèrt van Beckhoven. Hierondervind je het recept.

Manuela’s perfecte paasstollen

Ingrediënten voor 2 broden (allemaal op kamertemperatuur):

350 gram Amerikaanse patentbloem
28 gram verse gist
50 gram ei
35 gram basterdsuiker
52 gram boterstollenpoeder (De Zuidmolen)
7 gram zout
10 gram specerijenmengsel*
Rasp van een citroen
193-210 gram water
35 gram roomboter
35 gram margarine
300 gram rozijnen (blanke en donkere)
70 gram geroosterde hazelnoten

*Specerijenmengsel voor meerdere broden en toepassingen:
35 g Kaneel, 10 g Nootmuskaat, 5 g Kruidnagel, 5 g Kardemon, 5 g Witte peper, 5 g gemberpoeder, 5 g gemalen korianderzaad

Voorbereidingen:
Maak amandelspijs door 150 gram amandelschaafsel met 150 gram suiker in de keukenmachine te vermalen. Doe er een half losgeklopt eitje bij en citroenrasp of sinaasappelrasp van 1 citroen of sinaasappel. Laat dit in de koelkast minimaal 1 nachtje opstijven. Je kunt ook kant en klare amandelspijs hiervoor gebruiken. Maak er twee rolletjes van.

Begin een dag van tevoren met het weken van de rozijnen in lauwwarm water, ongeveer 15 minuten. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef of vergiet en laat ze ‘aan de wind’ drogen.

Wachten op privacy instellingen...

Mengen en kneden:
Doe de bloem, gist, ei en basterdsuiker en boterstollenpoeder in de kom van de keukenmachine en meng alles door elkaar. Voeg het grootste gedeelte van het water toe, en houd een beetje van het water achter. Als het water is opgenomen, doe je het zout en het specerijenmengsel erbij. Was het deeg bij met de rest van het water. Als je een goede kwaliteit bloem gebruikt met een hoog eiwitpercentage kun je veel vocht op je deeg kwijt. Het zou kunnen dat je er nog wat water bij kunt doen. Draai het tot een soepel deegje.

Doe de rasp erbij. Als het deeg ver afgekneed is (je moet een vliesje kunnen trekken) doe je de boter en margarine erbij. Als het deeg goed is afgekneed haal je het uit de machine. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en stort het deeg uit. Sla het een paar keer door en laat hetongeveer 15 minuten rusten onder een stukje plastic. Meng dan pas de winddroge rozijnen en geroosterde noten erdoor.

Maak het deeg plat en vorm het tot een rechthoek. Verdeel er 1/3 van je rozijnen/notenvulling op en vouw het dicht. Maak het weer plat (je kunt hiervoor een deegroller gebruiken) en bestrooi het weer met 1/3 van de vulling en vouw weer dicht, herhaal dit nog 1 keer. Als het goed is, is je vulling dan perfect verdeeld over je deeg. Dek het deeg af met plastic en laat het weer een kwartiertje rusten voor een bulkrijs. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en punt het losjes op. Dek het weer toe en laat het weer 15-20 minuten rusten.

Leg de mooie kant naar onder en rol het in het midden een beetje plat met een deegroller. Leg het amandelspijs rolletje erin en vouw het deeg dicht. Druk het stevig aan. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze dunnetjes in met een losgeklopt ei. Geef ze een narijs van 45-60 minuten.

Oven voorverwarmen:
Ondertussen zet je de oven aan op 200ºC. Zodra je met een natte vinger in het deeg drukt en het veert langzaam terug is het deeg goed.

Bakken:
Plaats het bakplaatje met het deeg in de oven en verlaag de temperatuur naar 180ºC.

Bak de paasbroden ca. 20-25 minuten. Verlaag eventueel nog de temperatuur indien ze al genoeg gekleurd zijn.

Zodra de broden uit de oven zijn smelt je een stukje boter in een pannetje en besmeer je de nog warme stollen met de gesmolten boter. Als ze zijn afgekoeld bestuif je de stollen met poedersuiker.

Smakelijk eten!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.