Veiligheidsrisico: drie Brabantse molens stilgelegd, bouten van wieken mogelijk los

15 april 2017 om 14:26
nl
Drie Brabantse molens zijn stilgelegd omdat bouten waarmee de wieken vastzitten kunnen losraken. Het gaat om de Hertogin van Brabant in Drunen, De Victor in Someren en de korenmolen in Nispen. De Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed kan 'niet met zekerheid zeggen of de wieken goed blijven zitten' en wil risico's vermijden.
Profielfoto van de Bekker Peter
Geschreven door
de Bekker Peter

De drie Brabantse molens maken onderdeel uit van de in totaal 48 Nederlandse molens die onderzocht worden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De wieken bij deze molens zijn gemaakt van twee stalen stukken die met bouten en moeren aan elkaar vastzitten. Die bouten kunnen gaan scheuren en uiteindelijk breken. Bij molens in Schiedam en Haastrecht gebeurde dit al.

Te lang stilstaan
De Rijksdienst laat de oorzaak van het probleem en mogelijke oplossingen onderzoeken.

Volgens directeur Leo Endedijk van vereniging De Hollandsche Molen zijn de problemen mogelijk ontstaan doordat de molens te lang stilstaan. Daardoor blijft er water in de constructie staan, zei hij tegen de NOS.

Nationale Molendagen
"Vooralsnog zijn er twee mogelijkheden in beeld om het probleem met de zogenoemde deelbare roeden op te lossen", laat de Rijksdienst weten. "Het vervangen door roeden uit één stuk volgens oud model, of reparaties uitvoeren. Er wordt hard gewerkt om voor de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei een gedegen advies te kunnen geven aan de gedupeerde eigenaren."

Dan moet ook duidelijk zijn welke kosten dit met zich meebrengt en op welke termijn met de werkzaamheden gestart kan worden. Met de eigenaren is besproken dat hun molens tot die tijd stil blijven staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.