'Ambassade Eritrea intimideerde om geld te doneren aan conferentie Veldhoven'

15 april 2017 om 19:42
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven (foto: Hans van Hamersveld/Kijk en Klik Media)
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven (foto: Hans van Hamersveld/Kijk en Klik Media)
De ambassade van Eritrea in Den Haag is wel degelijk betrokken bij de inmiddels verboden conferentie in Veldhoven. Dat meldt het onderzoeksprogramma Argos. Journalisten spraken met Eritreeërs die door ambassadepersoneel onder druk zouden zijn gezet om geld te doneren aan de organisatie van de conferentie. Eerder ontkende de ambassade betrokkenheid bij de bijeenkomst in Veldhoven.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

De conferentie zou donderdag beginnen en tot zondag duren bij NH Koningshof in Veldhoven. Het ging om een bijeenkomst van de jongerenafdeling van de enige toegestane partij in het Afrikaanse land. 

Intimidatie
Eritreeërs zeggen huisbezoek te hebben gekregen waarbij ze onder druk werden gezet om vijftig euro te doneren voor de conferentie. Deden ze dat niet, dan kregen ze een kruisje achter hun naam, aldus Argos. Veel Eritreeërs in Nederland zijn het land juist ontvlucht vanwege het strenge regime in hun thuisland.

Kamerleden zijn geschrokken en zeggen tegenover het onderzoeksprogramma dat ze willen dat het kabinet maatregelen neemt.

Kort geding
De conferentie werd donderdag door de Veldhovense burgemeester Jack Mikkers verboden, nadat een protest van Eritreeërs was geëscaleerd. Vrijdag oordeelde de rechter in een kort geding dat Mikkers de bijeenkomst terecht had verboden omdat de openbare orde in gevaar was.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...