Burgemeester Veldhoven teleurgesteld in Koningshof over escalaties Eritrese conferentie

16 april 2017 om 16:00
Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven bij KRAAK.
Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven bij KRAAK.
Burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven gaat binnenkort in gesprek met conferentiecentrum Koningshof. Dat gaat over de escalaties afgelopen donderdag rondom de bijeenkomst van de jongerenafdeling van het regime in Eritrea. Dat zegt de burgervader zondag in het Omroep Brabant-televisieprogramma KRAAK. Mikkers vindt dat Koningshof de gemeente had moeten inlichten over de veiligheidsrisico’s van het evenement, dat stond gepland voor dit weekend.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door

“Ze hadden zestig beveiligers op zeshonderd mensen”, zegt de burgemeester. “Nou dat heb ik bij een conferentie van natuurkundigen of van vliegvelddirecteuren nooit gehoord dat er zo veel beveiliging is.”

LEES OOK: Verboden conferentie van Eritreeërs toch van start, organisatie sleept gemeente voor de rechter

Koningshof zou ruim tien maanden hebben gesproken met de Eritrese organisatie over het evenement. Mikkers hoorde naar eigen zeggen donderdagavond laat pas dat de helft van die gesprekken gingen over de veiligheid. “Je moet als conferentiecentrum aanvoelen dat zo’n bijeenkomst invloed kan hebben op de veiligheid.”

Regime
Conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven was van donderdagavond tot en met zondag afgehuurd door de jongerenafdeling van de enig toegestane politieke partij in Eritrea. Duizenden mensen zijn juist voor dat regime gevlucht naar Nederland.

LEES OOK: 'Ambassade Eritrea intimideerde om geld te doneren aan conferentie Veldhoven'

De conferentie werd afgelast na demonstraties tegen de komst van die partij en Yemane Gebreab, een vertrouweling van de Eritrese president Afewerki. De Veldhovense burgemeerster kon de veiligheid en openbare orde niet meer garanderen.

Kort geding
Vrijdag sleepte de organisatie van de bijeenkomst de gemeente Veldhoven nog in een kort geding voor de rechter omdat ze het niet eens waren met het verbod. De rechtbank in Den Bosch stelde de gemeente in het gelijk.

LEES OOK: Komst vertrouweling Eritrese president 'ongemakkelijk', maar burgemeester 'kan niets doen'

Bij conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven was niemand bereikbaar voor een reactie.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...