Wild zwijn komt vast te zitten in hek en wordt doodgeschoten

17 april 2017 om 21:02 • Aangepast 21 november 2020 om 01:59
nl
Geen fijne Pasen voor een wild zwijn in de Dianestraat in Waalre. Het dier kwam maandagmiddag vast te zitten in een hek en moest uiteindelijk uit zijn lijden worden verlost door een jager.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Medewerkers van de brandweer hebben nog geprobeerd het zwijn te redden, maar volgens een getuige lukte het niet om het dier los te krijgen. Volgens Stichting Afhandeling en Monitoring Fauna-aanrijding (SAMF) was dat ook niet verstandig geweest.

Wachten op privacy instellingen...

"Als ze de spijlen hadden doorgezaagd, dan was niet te voorspellen hoe het dier had gereageerd. Dat had heel gevaarlijk kunnen zijn, want je hebt wel te maken met een wild dier", legt Willem van Uden van SAMF uit.

Hartinfarct
Ook het dier verdoven en dan pas de spijlen doorzagen, was geen optie. "Het dier heeft zo veel stress opgebouwd. Als we hem hadden verdoofd, was dat in combinatie met de stress levensgevaarlijk geweest. Dan was het dier gestorven aan een hartinfarct", legt hij uit.

Het zwijn doodschieten was volgens Van Uden dan ook de enige optie. "Het dier had zo veel stress en meerdere botbreuken. Dit was echt het beste." Bovendien mogen in dit gebied geen wilde zwijnen leven en moeten ze worden afgemaakt, aldus Van Uden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.