Leonardo pakt met FC Eindhoven punt bij oude club NAC: 'Ik moest slim zijn'

17 april 2017 om 19:53
Na zes jaar maakte de Braziliaan Leonardo zijn rentree in het Rat Verlegh Stadion. Niet als speler van NAC, maar bij tegenstander FC Eindhoven. Het werd 3-3.
Profielfoto van Ronald Sträter

Al na twee minuten voetbal gaf Leonardo in het Rat Verlegh Stadion nog eens even zijn visitekaartje af. Bijna achteloos speelde hij NAC-middenvelder Arno Verschueren door de benen. Voor wie het vergeten was, voetballen kan de in Rio de Janeiro geboren Leonardo als geen ander.

Leonardo valt graag aan
Niet veel later deed hij er nog een schepje bovenop. Na een subliem hakje tastte zijn tegenstander in het duister. 'Leo' houdt van aanvallen, dat weet iedereen, maar heeft vaak ook een broertje dood aan verdedigen. Na de eerste 45 minuten was zijn voetbalbroekje vuil, maar alleen omdat hij per ongeluk uitgleed.

Geen meter te veel
In een soort vrije rol hobbelde de 34-jarige als nummer 10 bij FC Eindhoven over het middenveld. Hij was scherp als het op aanvallen aankomt, scherp in de omschakeling. Als hij de bal beroerd is het goed, maar Leo liep geen meter te veel. Op zijn leeftijd moet je de krachten verdelen.

"Ik ben nog niet helemaal fit", verklaarde de speler zelf. "Ik speel in principe als een nummer tien achter de spitsen, maar als ik vermoeid raak, ga ik naar linksbuiten ofzo. Ik moet mijn momenten kiezen."

Goals
Na 27 minuten kwam FC Eindhoven na geklungel in de verdediging op een 1-0 achterstand. Met de handen in de zij zag Leonardo niet zo ver van de middellijn met lede ogen aan hoe de NAC-spelers juichten.

Vijf minuten later glunderden die echter alweer als Rai Vloet met een enorme pegel FC Eindhoven langszij schoot. Het Eindhovense feestje bij de cornervlag geloofde Leonardo wel, hij schudde wat handjes van teruglopende medespelers.

"Het was alles of niets", zei Rai Vloet over zijn knal. "Ik controleerde de bal in één keer en dacht niet na. Hij ging er lekker in."

Hands van Leonardo
Ook na rust kon oude vos Leonardo niet echt een stempel op de wedstrijd drukken. In de 58e minuut zag hij NAC-spits Dessers de 2-1 maken.

Het werd nog erger voor FC Eindhoven en Leonardo. In de 64e minuut schoot Mounir El Allouchi tegen de hand van de Braziliaan die op dat moment in de eigen zestien stond. Een strafschop, oordeelde arbiter Lindhout daarom.

Leo is belangrijk
Dessers benutte de penalty, zijn 21e goal van dit seizoen, en de 3-1 leek de nekslag voor FC Eindhoven en Leonardo in Breda.

Niets was minder waar, het werd nog 3-3. Van den Buijs verzilverde een strafschop en Vloet maakte zijn tweede van de middag. Bij die laatste goal was Leonardo belangrijk, die maakte een voorafgaand een prima actie. "Ik moest slim zijn en mijn momenten kiezen. Dat deed ik en toen was het 3-3", aldus de kleine Braziliaan.

Publiekswissel
Het leverde Leonardo in de 90e minuut een soort van publiekswissel op van trainer Ricardo Moniz. Het NAC-publiek begreep het, klapte voor hem en scandeerde 'Leo, Leo, Leo...'.

"Dit is echt mooi, NAC blijft in mijn hart", aldus Leonardo.

Ontgoocheling bij NAC
NAC, zijn oude club, bleef ontgoocheld achter. De ploeg zag een comfortabele 3-1 voorsprong uit de handen glippen. Trainer Stijn Vreven: "Het is zuur. Het zijn eigenlijk individuele fouten van onszelf. Het is onze eigen schuld en het voelt als een nederlaag. Het is een tikkeltje onvolwassenheid."