Pegida gaat in Tilburg demonstreren tegen komst moskee

19 april 2017 om 10:12 • Aangepast 21 november 2020 om 01:58
nl
Pegida organiseert op 7 mei een demonstratie in Tilburg. De beweging heeft dat dinsdag bekend gemaakt op haar Facebookpagina.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Het begintijdstip is twee uur. De route wordt later bekend gemaakt. De oproep op Facebook luidt: "Laten we samen een vuist maken tegen de komst van een nieuwe moskee in Tilburg, en het huidige verrotte asielbeleid."

Daarmee duidt de Nederlandse Pegida-leider Edwin Wagensveld op de bouw van de El-Fethmoskee aan de Academielaan. Hij noemt deze moskee 'zoals alle andere' een 'haathuis'."

Randstad uit
Volgens hem is de demonstratie op verzoek van Brabanders. "Ik merk dat er in deze provincie veel verzet is tegen het asielbeleid." Pegida trekt sinds kort de Randstad uit.

De beweging heeft ook nog Den Bosch overwogen, 'want we willen graag naar een goed bereikbare plaats.' Bij de Facebookoproep staat ook info over treinkaartjes. Probleempje voor de Pegida-voorman is dat hij beide steden niet goed kent. "Je wilt veilig lopen, de vluchtroutes kennen. Daarvoor moet ik dus op Google-maps kijken."

50 tot 100 demonstranten
Wagensveld hoopt dat de demonstratie vreedzaam zal verlopen. "Als er ongeregeldheden zijn, komen die altijd van de tegendemonstranten, van het linkse tuig." Hij rekent op vijftig tot honderd aanhangers.

De gemeente Tilburg laat weten dat de vergunning twee weken geleden is aangevraagd en is verleend. Er zullen geen veiligheidsmaatregelen genomen worden.

De moskee reageert op Facebook laconiek: "Pegida komt te vroeg, de bouw van de nieuwe moskee aan de Stedekestraat is nog niet begonnen, maar misschien dat ze een handje kunnen helpen met de sloop van het bestaande pand. Dit pand moet toch plat voor de zomer."

Vluchtelingen
De anti-islamgroepering demonstreerde vorig jaar juni met zo'n zeventig mensen in Breda tegen het plan van Commissaris van de Koning Van de Donk om ruim 7000 vluchtelingen op te nemen in de provincie. Toen werden 24 tegendemonstranten opgepakt.

Pegida zet zich af tegen de islam. De beweging vindt dat alle islamitische scholen moeten worden gesloten en dat er geen nieuwe moskees mogen worden geopend. Ook is zij voor een immigratiestop en tegen ritueel slachten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.