'Veel hoogtes, knipwerk en touwtjes uitzetten', het NK Straatmaken is begonnen

19 april 2017 om 13:50 • Aangepast 21 november 2020 om 01:57
nl
Wie denkt dat er tijdens het NK Straatmaken gewoon een simpel stoepje gelegd wordt, zit er naast. Want de allerbeste straatmaker van Nederland moet allerlei ingewikkelde patronen en figuren kunnen leggen, van verschillende materialen. Drie dagen lang gaan 10 fanatieke straatmakers aan de slag tijdens het NK Straatmaken in Mierlo.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

In teams van twee, en met vijf teams uit heel Nederland, strijden ze om de titel. Zo ook het team van Ruud Persoons en Willem van Leunen. Ze studeren allebei Werk Infra en Mensen in Mierlo. Naarmate het startschot nadert beginnen ze steeds zenuwachtiger te kijken. "Nu begint het wel ja. Het is veel werk in weinig uurtjes. Veel knipwerk, touwtjes uitzetten, veel hoogtes", vertelt Ruud.

De opdracht
Het is ook niet niks, want ze krijgen een behoorlijk pittige opdracht. Vak docent Ad Michiels laat de opdracht zien. "Er zit een heel stuk vakmanschap in. Ze moeten bijvoorbeeld een ster maken met vijf benen en die benen moeten ze met geometrie berekenen. Ze moeten dus wel wat vakkennis in huis hebben."

Toch hebben de mannen er vertrouwen in. "Dat gaat zeker goed komen, we zijn goed voorbereid. Het is meten en uitzetten, maar we hebben goed geoefend", zegt Ruud. "We werken secuur, en tijdens de voorrondes werden we al tweede", bevestigd Willem.   

Wachten op privacy instellingen...


'Hele belevenis'
Het winnen van het NK gaat vooral om de eer en de medaille. Ook is het altijd goed voor de cv’s van de mannen. Bovendien is het gewoon heel leuk om mee te doen. "Het is een hele belevenis die je meemaakt. Het is mooi dat dit allemaal kan."

Pieter van Kessel, directeur van de opleiding waar het evenement gehouden wordt, is blij. "Het is een hartstikke mooie dag voor het vakmanschap. De bouw vraagt weer om mensen en er is een goede boterham te verdienen. Het is fijn dat er op deze manier aandacht is voor vakmensen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.