Explosieven achtergelaten in bos: 'Moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren'

19 april 2017 om 14:00 • Aangepast 21 november 2020 om 01:57
nl
De Explosieven Opruimingsdienst heeft woensdagochtend vier explosieven uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht op de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom. De explosieven zijn vermoedelijk uit de grond gehaald en achtergelaten door mensen die illegaal met een metaaldetector naar bodemvondsten hebben gezocht. "Levensgevaarlijk dit!", benadrukt boswachter Erik de Jonge.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De twee mortieren, een pantsergranaat en een artilleriegranaat werden voor het weekend in het bos aangetroffen door vogelaars en vissers. Ze waarschuwden meteen de boswachter.

Granaat voor huis
"De grootste granaat stond rechtop tegen een boom voor een huis in het bos. Ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren", aldus Erik de Jonge.

De medewerker van Brabants Landschap heeft vervolgens de EOD ingeschakeld. Met een enorme knal werden de bommen woensdagochtend onschadelijk gemaakt.

Explosieven
Erik de Jonge vindt jaarlijks meerdere explosieven in de bossen op de Brabantse Wal. Meestal opgegraven door amateuronderzoekers met een metaaldetector. "Waarschijnlijk schrikken de speurders zo van hun ontdekking, dat ze het explosief maar laten liggen."

De vinders melden hun gevaarlijke vondst meestal niet. De Jonge raadt de mensen toch aan dat te doen. Ook al zijn ze illegaal bezig. "Wat veel mensen niet weten is dat het in de hele gemeente Bergen op Zoom verboden is met een metaaldetector de bodem af te speuren", legt de boswachter uit. "Doe dit dan ook niet!"

Wachten op privacy instellingen...


Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.