Gezichtsbedrog of echt scheef? Roosendalers houden waterpas tegen verplaatste schoorsteen Philips

19 april 2017 om 19:32 • Aangepast 21 november 2020 om 01:57
nl
Staat ie nou scheef of is het gezichtsbedrog? Roosendalers weten het bijna zeker als ze naar de onlangs verplaatste schoorsteen van de oude Philipsfabriek kijken. "Hij staat schuin of nee... toch recht." Hoe dan ook, in het gesprek van de dag wordt het torenhoge bouwwerk al geschaard in het rijtje Toren van Pisa, Hervormde kerk van Suurhusen en wolkenkrabber Capital Gate in Abu Dhabi.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De 44 meter hoge schoorsteen is sinds 2 april een landmark voor Roosendaal. Het markante bouwwerk werd toen met succes 450 meter verplaatst naar de hoek van de Jan Frederik Vlekkestraat en de Bredaseweg.

LEES OOK: 'Dit is een technisch hoogstandje', schoorsteen in zijn geheel 450 meter verplaatst

Timmermansoog
Wie de stad nu via de A58 doorkruist ontgaat de vakkundig gemetselde pijp op bedrijventerrein Majoppeveld dan ook niet. Een timmermansoog of waterpas geeft nog geen uitsluitsel over de stand van de schoorsteen.

Vertekent de flauwe bocht in de snelweg het beeld? Staan de lantaarnpalen wel recht of is onze waterpas gewoon niet waterpas?

'Scheve toren van Roosendaal'
"Ik denk dat het gewoon de Scheve Toren van Roosendaal is", zegt een voorbijganger. Iemand anders kijkt er iets positiever tegen aan. "Recht hoor! Maar ik vind het vooral knap hoe dat ding is verplaatst."

De schoorsteen is voor de gemeente een belangrijk aandenken aan Philips Lighting en daarmee een bijzonder onderdeel van het industriële erfgoed van Roosendaal. De lampenfabriek was er decennia lang gevestigd en heeft een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad.

Roosendaal nieuwe Pisa?
Toeristen die de stad aandoen, kunnen zeker al leuke kiekjes met de toren op de achtergrond maken. Of Roosendaal zich inderdaad kan ontplooien tot het nieuwe Pisa, is nog niet bekend.

De gemeente heeft woensdagmiddag na de berichtgeving op Omroep Brabant met spoed twee ambtenaren naar de schoorsteen gestuurd om de lat langs het bouwerk te houden, maar kunnen nog niet reageren.

"De gemeente is zich niet bewust van het feit dat de schoorsteen scheef staat. Wij kunnen dus ook geen reactie geven op dit verhaal. Er zijn nu professionals ingezet die het onderzoeken", aldus de gemeente. Wordt vervolgd dus.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.