Gevaar voor vogelgriep geweken: pluimvee mag weer naar buiten

19 april 2017 om 19:34
nl
Pluimveehouders hoeven hun dieren niet langer binnen te houden. Het gevaar van besmetting met vogelgriep is zo ver geweken dat staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de ophokplicht woensdag heeft ingetrokken. Ook bijna alle andere maatregelen, die vijf maanden van kracht zijn geweest, worden opgeheven.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Volgens deskundigen is het risico op overdracht van het virus zo sterk afgenomen dat de maatregelen niet meer nodig zijn. Sinds kerst is geen enkel dier van Nederlandse pluimveebedrijven meer besmet. Bij twee hobbyhouders werd het virus vorige maand nog wel ontdekt.

Het is ook al ruim een maand geleden dat een wilde watervogel werd gevonden die vogelgriep onder de leden had. Ook in de buurlanden grijpt het virus niet meer zo om zich heen.

ZIE OOK: Ophok- en afschermplicht voor alle pluimveebedrijven vanwege besmettelijke vogelgriep

Hoge kosten
Het heeft Brabantse kippenboeren veel geld gekost hun dieren vijf maanden lang binnen te houden. Zo gaf pluimveehouder Andy Siemons uit Roosendaal aan dat de ophokplicht hem 3000 euro per week kostte, omdat hij zijn eieren nu tegen de gewone prijs moest verkopen. Normaal verkoopt hij vrije uitloopeieren.

ZIE OOK: Geen vrije uitloopeieren meer door vogelgriep: 'Dit kost me 3000 euro per week'

Nog niet iedereen op terrein
De strenge hygiëneregels blijven nog wel van kracht. Nog niet iedereen mag zomaar het erf en de stal betreden. 

De afgelopen maanden zijn vijftien pluimveebedrijven in Nederland geruimd omdat daar of in de directe omgeving vogelgriep was geconstateerd. Ruim 727.000 vogels zijn gedood.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.