Weer draaien Trefpunt-verdachten de bak in: teller staat op 32 jaar cel

20 april 2017 om 18:08
nl
Zes mannen hebben forse straffen gekregen omdat ze een drugslab runden in Stevensbeek. De politie ze kwam op het spoor bij het grote Trefpunt-onderzoek. Dat draaide rond een feest- en cateringbedrijfje in Best, dat een ontmoetingscentrum was voor de onderwereld. Het is deze maand een jaar geleden dat een gigantische politie-operatie een voorlopig eind maakte aan hun activiteiten.
Profielfoto van Jan Joachems Willem
Geschreven door
Jan Joachems Willem

De rechtszaken zijn in volle gang. Donderdag kregen zes verdachten hun straf te horen. De eigenaar van het lab (46) is het langst zijn vrijheid kwijt: zes jaar. De andere mannen kregen een half jaar tot vier jaar cel. Ze exploiteerden een groot lab aan de Mullemsedijk in Stevensbeek dat eind oktober 2015 werd ontdekt. 

In totaal legde de rechtbank Oost-Brabant donderdag de zes verdachten 16,5 jaar cel op. En dat kan nog oplopen: de zaak die donderdag diende is nog niet helemaal afgerond.

Pillenkoning van 70
Een van de verdachten moet nog voor komen. Het gaat om de beruchte 'pillenkoning' Tonny van D. die nu 70 jaar oud is. Zijn zaak is op het laatste moment aangehouden voor nog een getuigenverhoor. Rotterdammer Van D. -alias De Grijze- was 25 jaar geleden een van de eersten in ons land die zich met synthetische drugs bezig hield.

De rechtbank noemde zijn naam donderdag al wel in diverse vonnissen. Zo trok de veroordeelde Sam van den B. (24) veel op met Van D. De rechtbank vermelde dat Van den B. zou worden opgeleid door Van D. Hij was een 'gretige leerling'. Sam van den B. kreeg 2 jaar celstraf

Grote vangst, veel zaken
De verdachten zijn lange tijd afgeluisterd. Ook berichten uit hun speciale PGP-telefoons konden worden ontsleuteld en leverden een schat aan bewijs op. 

Politie en jusitie kwamen de verdachten op het spoor via het bedrijf Party King in Best, dat een trefpunt voor criminelen was. Trefpunt was ook de naam voor de grote politieoperatie waarbij vorig jaar 56 verdachten werden opgepakt. Er zijn al diverse rechtzaken geweest. Intussen zijn er 22 verdachten veroordeeld. Vijf zijn vrijgesproken, eentje wordt niet verder vervolgd. Er is tot nog toe voor ongeveer 32 jaar cel opgelegd.

Vermoord
De strafeisen en de straffen worden steeds hoger. Of dat ook gaat gelden voor de hoofdverdachten, daarover wil het OM niks zeggen.

De hoofdverdachten, onder wie Corin D. uit Tilburg, komen later dit jaar voor de rechter. Een van hen -Leon V.- wordt niet meer berecht: hij is begin dit jaar geliquideerd in Moergestel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.