Video

Uitzonderlijk: Jumbo zet vakbonden buitenspel

24 april 2017 om 09:37
nl
Supermarktketen Jumbo wil geen cao met de vakbonden afsluiten. Het bedrijf gaat een eigen arbeidsvoorwaardenregeling opzetten met de ondernemingsraad.
Profielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Mariëlle Wijffelaars

De directie van Jumbo, met hoofdkantoor in Veghel, is teleurgesteld in de opstelling van de vakbonden. “Nog voordat de onderhandelingen zijn begonnen, zijn de vakbonden al weggelopen. Ze willen niet meer aan tafel komen”, aldus de directie.

'Niet in belang werknemers'
Al twee weken zijn er acties bij de distributiecentra en dat is volgens Jumbo niet in het belang van de werknemers. “De vakbonden vertegenwoordigen maar een klein deel van de werknemers.” Volgens de supermarktketen is het grootste deel van de medewerkers het niet eens met de handelswijze van de vakbonden. "En we merken ook dat veel werknemers de onrust beu zijn."

De bonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent en lagere werkdruk. Samen met de Centrale Ondernemingsraad van Jumbo werkt de supermarktketen aan afspraken over arbeidsvoorwaarden. Deze moeten in het najaar klaar zijn.

'Dit is ongehoord'
De vakbonden reageerden maandag fel op het besluit van de supermarktketen. "Jumbo dult geen tegenspraak, niet van de werknemers én niet van de bonden. Directeur Frits van Eerd toont geen respect voor standpunten en belangen van de werknemers", zegt Debbie van Leiden van FNV Handel.

En ook Pien Zijlstra van CNV Vakmensen was verbaasd: “Jumbo zet de klok een eeuw terug. Het is ongehoord wat Jumbo doet. Als vakbond gaan wij niet akkoord en de acties gaan door.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.