PSV wil levenslang stadionverbod voor gooiers rookbommen

24 april 2017 om 23:58 • Aangepast 21 november 2020 om 01:50
nl
'Gestoorden.' Met dit woord omschrijft algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV degenen die zondag verantwoordelijk waren voor het afsteken van enorme rookbommen in het Philips-stadion. Dit gebeurde tijdens de wedstrijd PSV-Ajax. Van fans is in dit geval wat betreft Gerbrands geen sprake. Maandagmiddag laat hij weten dat hij wil dat de daders een levenslang stadionverbod krijgen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

LEES OOK: Prikkelende ogen en luchtwegen: 'Wie dat afsteekt is niet goed wijs'

De politie heeft zondag in totaal zes rookpotten in beslag genomen.

"De gezondheid van mensen kwam in het geding. Een misdadige zaak", zei de algemeen directeur van PSV maandagochtend al in het programma Wakker! van Omroep Brabant. Begin van de middag hadden zich bij de club al tientallen mensen gemeld die zondag last hebben gehad van de rook. 

Wachten op privacy instellingen...

Maandag is PSV aan de hand van tv-beelden die ze hebben op zoek naar degenen die de rookbommen hebben afgestoken. Hierbij werkt de club uiteraard samen met de politie.

Zondag werd er al een verdachte, een 35-jarige man uit Eindhoven, aangehouden. Hij zit nog vast.

Wachten op privacy instellingen...

De daders kunnen wat de algemeen directeur betreft dus een levenslang stadionverbod tegemoet zien. En wanneer de club een boete van voetbalbond KNVB krijgt, dan zal deze wat hem betreft op hen worden verhaald.

Twee van de zes in beslag genomen rookpotten werden zondag na de wedstrijd op de tribune gevonden. Politie en justitie nemen de zaak naar eigen zeggen hoog op. "Er zijn grote risico's genomen door de potten af te steken", laten ze weten.    

Hoe kan het?
Hoe supporters de rookbommen mee het stadion in kunnen nemen, wordt volgens Gerbrands grondig bekeken. Hij weet echter dat het ‘soms op een slimme manier lukt' zoiets binnen te krijgen.

"Vrouwen of kinderen nemen het mee, of spullen worden onder een spandoek verstopt. Het is nooit honderd procent uit te sluiten." Of PSV nog strenger moet controleren, wordt volgens hem zeker bekeken.

Marc van de Laar, hoofd beveiliging bij PSV, denkt dat de rookbommen niet mee naar binnen zijn genomen bij de normale toegangscontrole. "Wat er mee naar binnen is genomen, is moeilijk te verstoppen."

De rookbommen zouden mogelijk eerder al in het stadion zijn gelegd. Van de Laar sluit ook niet uit dat de rookbommen via de hekken zijn doorgegeven. "Dat onderzoeken we momenteel zodat we daar lering uit kunnen trekken."

Reactie supportersvereniging
Ook voorzitter Harrie Timmermans van de supportersvereniging van PSV is kwaad over de actie van zondag. "Een belachelijke actie. Er is een grens overschreden", reageert hij.

Juist het feit dat vooral kinderen en ouders in het kindervak veel last hadden van de dikke zwarte rook die vrijkwam, vindt Timmermans het ergst. Iedereen heeft volgens hem het recht om te protesteren, ook de harde kern van supporters. "Maar dit is een belachelijke actie. En een smet op de overwinning."     

'Waterdicht systeem niet mogelijk'
"Je hebt nooit het recht mensen en de veiligheid in gevaar te brengen", meent Timmermans. Hoe iemand het Philips Stadion binnen kan komen met een rookbom, is ook wat hem betreft de grote vraag.

Hij snapt dat een waterdicht systeem qua fouilleren en beveiliging waarschijnlijk niet mogelijk is. Maar volgens Timmermans moet je hierbij wel heel dicht in de buurt komen.

Wachten op privacy instellingen...


Reactie CDA
De CDA-fractie van gemeente Eindhoven vindt dat het incident vragen oproept over de mate van beveiliging. "Want als er rookbommen door de beveiliging naar binnen kunnen komen, kunnen er ook andere zaken naar binnen worden gesmokkeld", aldus de fractie. Om die reden heeft het CDA raadsvragen rondom deze kwestie gesteld.

Van de Laar doet tot slot een beroep op de supporters van PSV. "We weten dat voetbal emotie is. Sommige sfeeracties komen de club en de ploeg ten goede, maar bewaak wel de grens wat wel en niet acceptabel is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.