Nikon sleept ASML voor rechter om patenten

24 april 2017 om 11:36
nl
Nikon sleept chipmachinefabrikant ASML en diens lenzenleverancier Carl Zeiss voor de rechter wegens het onrechtmatig gebruik van gepatenteerde technologie. Dat maakte het Japanse technologieconcern maandag bekend.
Profielfoto van Ronnie Vermonden
Geschreven door
Ronnie Vermonden

ASML verkoopt momenteel hoofdzakelijk chipmachines die gebaseerd zijn op immersietechnologie. Daarbij wordt de lichtbundel waarmee schakelingen worden geëtst op plakjes halfgeleidermateriaal, nog scherper gesteld met behulp van een laagje vloeistof.

Nikon claimt dat het die techniek heeft ontwikkeld en dat ASML er zonder toestemming mee aan de haal is gegaan. Het bedrijf is daarom juridische procedures begonnen in Nederland, Duitsland en Japan. De zaak in Nederland is aanhangig gemaakt bij de rechtbank in Den Haag.

Ontkenning ASML
ASML liet weten kennis te hebben genomen van de mededeling van Nikon. "We zullen dit bericht bekijken en er op een later moment op reageren. ASML ontkent met klem dat het op enigerlei wijze inbreuk maakt op patenten van Nikon. We zullen ons krachtig verweren in elke rechtszaak'', aldus het bedrijf.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.