Rooktabletten zorgen voor prikkelende ogen en luchtwegen: 'Wie dat afsteekt is niet goed wijs'

24 april 2017 om 15:18
nl
Benauwdheid en een piepende ademhaling, het kan best zijn dat PSV-supporters die dit weekend vol de gitzwarte rook stonden, daar nog steeds last van hebben. De rookbommen lijken op Oost-Europese rooktabletten, die in Nederland verboden zijn.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Ruben Koet uit Sittard weet alles over vuurwerk en rookbommen. De beheerder van een van de populairste vuurwerkkanalen op het internet vermoedt dat er Oost-Europese rooktabletten zijn afgestoken tijdens de wedstrijd PSV-Ajax. "Wie dat in een stadion afsteekt is echt niet helemaal goed wijs."

Volgens Koet komen de meeste zware rookbommen uit het 'gunstige vuurwerkoord' Polen. Het gaat om rooktabletten. "Die kosten ongeveer vijf euro per stuk en roken ongeveer een minuutje lang. Ze zorgen voor dikke zwarte rook." Het moeten meerdere van zulke tabletten zijn geweest, denkt Koet. "Als hett er één was, had die nooit zoveel rook kunnen veroorzaken."

[youtube:https://youtu.be/XYSqDYaGrzQ]

Gezondheidsrisico’s
Of de rook schadelijk is voor de gezondheid hangt af van de hoeveelheid die is ingeademd. Zo zegt de GGD. "Als je rook hebt ingeademd, kun je last krijgen van prikkende ogen, neus en luchtwegen. Je ogen kunnen gaan tranen en je kunt gaan hoesten", aldus de gezondheidsdienst. Mensen met gevoelige luchtwegen, bijvoorbeeld astmapatiënten, kunnen last krijgen van benauwdheid of piepende ademhaling.

Het lichaam van de mensen die dicht bij de rook stonden en dus ook meer hebben ingeademd, reageerde sneller. Zij kunnen daarom ook langer last houden. "Wanneer je in de rook hebt gestaan en last hebt van deze klachten en de klachten niet afnemen, adviseren wij je contact op te nemen met je huisarts", aldus de GGD.

Hoe krijg je zulke bommen het stadion in?
Wat Koet vooral verbaast is dat mensen de tabletten het stadion in hebben gekregen. "Zo'n tablet laat niets achter en brandt helemaal weg. Wat dan resteert is een beetje as. Maar goed, het zijn alsnog best flinke tabletten. Je kunt ze niet zomaar in je hand houden en een stadion binnenwandelen."

Koet vermoedt daarom dat meerdere mensen meerdere rooktabletten naar binnen hebben gesmokkeld. "Ik vind het moeilijk precies te zeggen hoeveel tabletten er zijn afgestoken, maar het kan niet van enkel één bom of zelfs twee tabletten komen. En hoe krijg je die dan binnen? Niet in je eentje in elk geval, dat is echt onmogelijk voor iets dat zoveel rook veroorzaakt."

Ook niet in België te koop
De kenner spreekt dan ook uit eigen ervaring als hij gist naar de oorzaak van de rook die tijdens PSV-Ajax zondag in het Philips Stadion zorgde voor vijftien gewonden. Rookbommen moeten in Nederland voldoen aan veiligheidsclassificatie 1.4g. Van 'bommen' kun je in Nederlandse winkels volgens Koet dan ook niet echt spreken.

Vaak wordt aangenomen dat zware rookbommen legaal in België te koop zijn, maar dat is evenmin het geval, stelt Koet. Een verkoper van de grote Belgische vuurwerkhandelaar Zenavuurwerk.com bevestigt dat. Net als in Nederland moeten rookbommen daar aan strenge eisen voldoen – voor wie ze legaal wil verkopen, althans.

Bijna 50 miljoen views
Koet is de beheerder van het immens populaire Xtremerides, een Youtubekanaal over kermisattracties, en hij beheert op Youtube het eveneens veelbekeken kanaal Xtremerides1. Als zelfbenoemd 'vuurwerkombudsman' steekt hij vuurwerk en rookbommen af voor tienduizenden kijkers.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!